Oficial polonez: Rusia are nevoie doar de trei ani pentru a-şi reface armata după războiul din Ucraina şi pentru a ataca statele NATO | Jacek Siewiera: Rusia ar putea ataca Polonia, Estonia, România sau Lituania
Andreea SoareRusia ar putea ataca ţările NATO în doar trei ani de la încheierea războiului din Ucraina. Avertismentul aparţine şefului Biroului Naţional de Securitate din Polonia, care crede că Moscova ar putea viza o ţară de pe flancul de est al NATO, mai precis Polonia, Estonia, România sau Lituania.
Jacek Siewiera, şeful Biroului Naţional de Securitate din Polonia, a comentat, în cadrul unui interviu pentru o publicaţie poloneză, un raport al unui think tank german, care estima că Rusiei i-ar lua cam 10 ani să atace direct o ţară NATO, după ce se încheie războiul din Ucraina.
În acest context, oficialul polonez şi-a arătat dezacordul cu această estimare susţinând că, pentru evitarea unui război cu Rusia, ţările NATO de pe flancul de est ar trebui să adopte o perioadă mai scurtă, de trei ani, pentru a se pregăti de o posibilă confruntare. Siewiera a sugerat că Rusia ar putea ataca ţări precum Polonia, Estonia, România şi Lituania. Acesta a sugerat chiar că Polonia ar trebui să îşi întărească apărarea ţării şi a cerut creşterea numărului trupelor poloneze. În acest moment, armata poloneză are 290.000 de militari activi.
De curând şi Putin a semnat un decret prin care cere creşterea numărului militarilor ruşi, iar presupusul motiv pentru care a cerut acest lucru este că s-ar simţi ameninţat din cauza statelor NATO şi extinderii Alianţei. Retorica Moscovei de mai bine de câţiva ani este că se simte ameninţată la graniţă. O astfel de retorică ruptă de realitate a dus şi la invazia Ucrainei, în februarie 2024.
Declaraţia oficialului polonez vine şi într-un moment în care Casa Albă a avertizat că SUA deja nu mai au bani pentru a susţine apărarea Ucrainei şi că ar putea să rămână fără resurse pentru Kiev „la finalul acestui an”, asta după ce americanii au susţinut ucrainenii mai bine de 2 ani. Declaraţia de la Casa Albă pare surprinzătoare în contextul în care liderii SUA şi ai statelor Occidentale şi-au exprimat susţinerea continuă pentru Ucraina, subliniind că o vor ajuta oricât timp va fi necesar.