23 mai 2019

Oficial palestinian: Donald Trump poartă un război economic cu Autoritatea Palestiniană

Andrei Vacaru

Premierul Autorităţii Palestiniene, Mohammad Shtayyeh, a criticat miercuri, în cadrul unui interviu acordat televiziunii franceze France 24, decizia Statelor Unite de a convoca o conferinţă în Bahrain pe tema situaţiei economice a Autorităţii Palestiniene.

Sursă foto: Mediafax

În cadrul interviului, Mohammad Shtayyeh a declarat că preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, „poartă un război economic împotriva palestinienilor”. El a mai spus că nu poate să existe o evoluţie din punct de vedere economic fără existenţa unei soluţii la nivel politic.

Întrebat dacă anumite state arabe, precum Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, care au fost de acord să participe la conferinţa organizată de SUA, trădează interesele palestinienilor, Shtayyeh a refuzat să facă prea multe comentarii, însă a declarat că înţelege că cele două ţări sunt presate de către Washington.

Oficialul a mai declarat că în timp ce Trump nu a anunţat încă un plan de pace, deciziile luate de către Administraţia sa în ultimele luni indică faptul că orice propunere a preşedintelui american în acest sens nu va fi pe placul palestinienilor. De asemenea, el a mai spus că liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a avut discuţii promiţătoare cu Trump, dar rezultatul acestora a fost „un dezastru”.

În cadrul aceluiaşi interviu, Shtayyeh a solicitat statelor europene să ofere mai mult sprijin financiar Autorităţii Palestiniene şi îndemnat Franţa să recunoască existenţa Palestinei ca stat. El a mai spus că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, nu ar putea fi niciodată un partener în cadrul procesului de pace.