07 februarie 2019

Oficial ONU: Asasinarea ziaristului Jamal Khashoggi, comisă probabil la ordinul Arabiei Saudite

Mihai Draghici

Dovezile existente în cazul asasinării jurnalistului disident saudit Jamal Khashoggi indică un "atac premeditat" comis de "oficiali de stat din Arabia Saudită", afirmă Agnès Callamard, raportorul special ONU care anchetează execuţii extrajudiciare.

"Dovezile colectate din Turcia arată că domnul Khashoggi a fost victima unui asasinat brutal şi premeditat, planificat şi comis de oficiali de stat din Arabia Saudită", a declarat Agnès Callamard, citată de site-ul cotidianului Le Figaro.

"Acest asasinat premeditat reprezintă cea mai gravă încălcare a dreptului fundamental la viaţă", a subliniat Agnès Callamard la revenirea din Turcia.

Raportorul Naţiunilor Unite privind execuţii extrajudiciare, Agnès Callamard, va prezenta în luna mai un raport de anchetă privind asasinarea jurnalistului disident saudit Jamal Khashoggi.

Cazul jurnalistului disident Jamal Khashoggi, asasinat în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul, a generat critici vehemente la nivel internaţional. Canada, Franţa, Statele Unite şi Germania au introdus sancţiuni punctuale contra Arabiei Saudite după moartea jurnalistului.

Jamal Khashoggi a dispărut pe 2 octombrie 2018 în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu. Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o "ficţiune", a afirmat sir John Sawers, un fost director al Serviciului britanic de informaţii externe (MI6).

Arabia Saudită a negat că prinţul moştenitor saudit ar fi implicat în acest complot. Preşedintele SUA, Donald Trump, a cerut clarificări din partea Arabiei Saudite în acest caz.