16 august 2019

Oficial militar de la Seul: Proiectilele lansate vineri de Coreea de Nord par să fi fost rachete balistice

Mircea Olteanu

Un oficial din cadrul Statului major interarme de la Seul a declarat că proiectilele neidentificate lansate vineri dimineaţă din Coreea de Nord au fost probabil rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, însă este necesar o analiză mai amănunţită pentru a stabili cu exactitate tipul proiectilului.

Sursă foto: Mediafax

Regimul de la Phenian a efectuat în ultimele trei săptămâni şase teste cu rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, în contextul impasului în negocierile cu Statele Unite şi Coreea de Sud.

"Raza de acţiune, înălţimea maximă şi viteza proiectilelor lansate astăzi (vineri, n.red.) ne fac să prezumăm că par să fie rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, însă o analiză mai amănunţită este necesară dacă erau similare sau nu cu cele lansate anterior", a declarat un oficialul sud-coreean.

Proiectilele au fost lansate vineri dimineaţă, la ora locală 8:01 şi 8:16 (ora României, 2:01 şi 2:16) şi au zburat pe o distanţă de aproximativ 230 de kilometri, atingând o altitudine maximă de 30 de kilometri şi o viteză de Mach 6,1.

Lansarea celor două proiectile a avut loc la scurt timp după ce regimul de la Phenian a avertizat că va pune capăt dialogului cu Administraţia de la Seul, în contextul în care în Coreea de Sud se derulează exerciţii militare comune cu SUA, catalogate de Coreea de Nord drept "repetiţii de război" împotriva sa.