28 iulie 2019

Oficial iranian: Testul balistic efectuat recent a avut scop defensiv

Mircea Olteanu

Autorităţile de la Teheran a transmis sâmbătă că testul balistic efectuat recent de forţele iraniene a avut scop defensiv şi nu a vizat niciun stat, ci doar a avut rolul de a răspunde la eventuale agresiuni, informează postul CNBC, citând presa de stat iraniană

Sursă foto: Mediafax

"O sursă informată din cadrul forţelor armate a spus că testele cu rachete ale Iranului sunt naturale considerând necesităţile sale defensive. Această capacitate balistică nu este împotriva vreunei ţări şi are ca scop doar să răspundă la eventuale agresiuni", au transmis agenţiile iraniene de ştiri.

"Iranul nu are nevoie de permisiunea vreunei puteri pentru autoapărare", a mai afirmat sursa militară.

Iranul a efectuat un test cu o rachetă având rază medie de acţiune, prin ignorarea apelurilor Administraţiei Donald Trump, au afirmat vineri oficiali din Statele Unite citaţi de agenţia Associated Press.

onform surselor citate, testul balistic a fost efectuat în interiorul Iranului. Racheta testată probabil este de tip Shahab-3, cu rază medie de acţiune.

Testul intervine în contextul tensiunilor dintre Iran şi Occident din cauza incidentelor produse în Strâmtoarea Hormuz şi în Golful Persic.

Preşedinţia SUA a comunicat că este la curent cu informaţiile privind posibila efectuare a unui test balistic de către Iran, dar oficiali de la Casa Albă au refuzat să facă vreun comentariu.

Behnam Ben Taleblu, un expert de la Institutul Fundaţia pentru Protejarea Democraţiei, a declarat că rachetele de tip Shahab-3 pot transporta ogive nucleare. "Shahab-3 reprezintă baza rachetelor iraniene cu rază medie de acţiune", a explicat el. Racheta are o rază de acţiune cuprinsă între 1.150 şi 2.000 de kilometri.

Testul ar putea fi un semnal al Iranului că nu intenţionează să cedeze presiunilor internaţionale.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană.