26 mai 2019

Oficial iranian: Mobilizarea trupelor americane în Orientul Mijlociu reprezintă un pericol pentru pacea internaţională

Bianca Pavaluca

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a declarat sâmbătă că decizia Statelor Unite de a mobiliza trupe suplimentare în Orientul Mijlociu este o mişcare „extrem de periculoasă” pentru pacea internaţională, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

„Americanii au făcut asemenea acuzaţii pentru a-şi justifica politicile ostile şi pentru a creşte tensiunile din Golful Persic”, a declarat Javad Zarif pentru agenţia de presă IRNA.

„Prezenţa crescută a Statelor Unite în regiune este extrem de periculoasă şi ameninţă pacea şi securitatea internaţională”, a adăugat ministrul de Externe iranian.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că a aprobat trimiterea a 1.500 de militari suplimentari în Orientul Mijlociu, în contextul tensiunilor cu Iranul.

"Vrem să avem protecţie în Orientul Mijlociu. Intenţionăm să trimitem un număr relativ mic de trupe, în principal cu rol de protecţie", a declarat Donald Trump de la Casa Albă, înainte de începerea unei vizite în Japonia.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene.

Consiliul Suprem de Apărare Naţională din Iran a reiterat joi că "nu vor exista negocieri" cu Statele Unite.