27 aprilie 2018

Oficial german: Propunerea preşedintelui Macron aduce elemente noi acordului nuclear cu Iranul / Merkel se întâlneşte vineri cu Trump, la Washington

Teodora Marinescu

Propunerea prezentată de preşedintele francez Emmanuel Macron, privind acordul nuclear semnat cu Iranul, se bazează pe înţelegeri internaţionale deja existente, însă va aduce câteva elemente noi, a declarat un oficial german de rang înalt, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Sursă foto: Mediafax

"Premisa propunerii lui Macron este ca acordul să rămână în forma sa existentă, dar să prezinte câteva elemente adiţionale", a declarat oficialul.

"Din punctul nostru de vedere, acordul trebuie păstrat", a adăugat el.

Cancelarul german Angela Merkel se va întâlni vineri cu preşedintele american Donald Trump, la Washington.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Preşedintele Donald Trump şi Israelul contestă acordul atomic semnat cu Iranul.

Trump a ameninţat în mai multe rânduri că Statele Unite se vor retrage din Acordul atomic semnat cu Iranul, acuzând Teheranul de continuarea activităţilor nucleare şi balistice. Liderul american a anunţat că le oferă timp aliaţilor europeni ai SUA până pe data 12 mai pentru ca aceştia să cadă de acord asupra înăspririi condiţiilor acordului, ori altfel Washingtonul se va retrage din acord.