08 mai 2018

Oficial francez: Acordul nuclear cu Iranul nu este perfect, însă este o sursă de pace în regiune

Marian Avram

Florence Parly, ministrul francez al Apărării, a declarat, marţi, că acordul nuclear cu Iranul nu este perfect, însă a subliniat că acesta reprezintă o sursă de pace într-o regiune instabilă, relatează site-ul Ynetnews.

Sursă foto: Mediafax

În cadrul unui interviu acordat pentru postul de radio RTL, Parly a admis că actualul acord nuclear semnat cu Iranul în 2015 nu este perfect, adăugând că acesta a reuşit să impună restricţii Teheranului în privinţa dezvoltării programului nuclear.

”Acordul este un factor de pace şi stabilitate într-o regiune foarte neliniştită”, a declarat ministrul francez al Apărării.

Declaraţiile oficialului francez au fost făcute în contextul în care preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat că va comunica marţi decizia sa privind acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul, după ce a cerut aliaţilor europeni să remedieze "deficienţele" înţelegerii, avertizând că, în caz contrar, va renunţa la acest tratat.

Trump a ameninţat în mai multe rânduri că Statele Unite se vor retrage din Acordul atomic semnat cu Iranul, acuzând Teheranul de continuarea activităţilor nucleare şi balistice.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Preşedintele SUA, Donald Trump, şi Israelul contestă acordul atomic semnat cu Iranul.