07 august 2018

Oficial britanic: Companiile europene pot fi protejate de sancţiunile SUA împotriva Iranului

Mircea Olteanu

Legislaţia UE poate proteja companiile europene de sancţiunile reintroduse de SUA împotriva Teheranului, a declarat un oficial britanic, adăugând că este decizia companiilor dacă continuă sau nu să activeze în Iran, informează agenţia de ştiri Reuters.

"Dacă o companie se teme de acţiunile în justiţie şi măsurile de executare luate împotriva acesteia de către o entitate ca răspuns la sancţiunile americane, atunci această firmă poate fi protejată de legislaţia UE", a declarat Alistair Burt, ministru de stat pentru Orientul Mijlociu în cadrul Ministerului de Externe de la Londra.

"Este o decizie comercială pentru companii dacă să continue să lucreze în Iran", a adăugat oficialul britanic.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a semnat luni după-amiază ordonanţa executivă prin care sunt reintroduse sancţiunile împotriva Iranului, liderul de la Casa Albă denunţând din nou Acordul nuclear "oribil" semnat de marile puteri cu Teheranul.

Uniunea Europeană a transmis că Acordul nuclear din anul 2015 "funcţionează şi îşi atinge obiectivul" de a limita programul nuclear iranian, subliniind că tratatul este "esenţial pentru securitatea Europei, a regiunii şi a întregii lumi".