14 mai 2024

Oficial american: SUA nu înţeleg ce înseamnă „victorie” în războiul dintre Israel şi Hamas

Andreea Soare

Pe măsură ce discuţiile despre o posibilă ofensivă la scară largă în Rafah sunt din ce în ce mai aprinse, atât în Israel, cât şi în statele care susţin Israelul, ideea unei posibile încheieri a conflictului ridică noi semne de întrebare, întrucât „victoria” este încă nedefinită. Statele Unite ale Americii nu ştiu, de exemplu, ce ar putea însemna, pentru israelieni, o „victorie” în Gaza.

Sursă foto: Mediafax

Aflat la conferinţa NATO Youth Summit din Miami, secretarul de stat adjunct al SUA, Kurt Campbell, a spus că SUA „s-au străduit să înţeleagă ce reprezintă o teorie a victoriei” în Gaza.

„Câteodată, dacă îi ascultăm atent pe liderii israelieni, aceştia vorbesc aproape despre ideea unei victorii extinse în câmpul de luptă, despre o victorie totală. Nu cred, însă, că acest lucru este posibil”, a spus Campbell.

Este pentru prima dată când un oficial american transmite că Israelul nu poate să obţină o victorie totală în faţa Hamasului, o victorie promisă, de altfel, lumii întregi.

Anterior, oficialii americani au mai spus că Israelul nu poate distruge „ideologia Hamas”. Declaraţia oficialului american este cu atât mai surprinzătoare cu cât Israelul vrea continuarea operaţiunii sale militare în Gaza până la distrugerea Hamasului, prim-ministrul Netanyahu vorbind despre o „victorie absolută” în Fâşie.

De asemenea, Jake Sullivan, consilierul pe securitate naţională al Casei Albe, a transmis, luni, că deşi SUA susţin Israelul prin sfaturi, este o ţară suverană care va lua propriile decizii.