21 octombrie 2019

Oficial american: SUA iau în considerare păstrarea unor trupe în nordul Siriei

Teodora Marinescu

Statele Unite iau în considerare păstrarea unor trupe în nordul Siriei, pentru a proteja petrolul de organizaţii teroriste precum Stat Islamic, însă nicio decizie finală nu a fost făcută, a declarat luni secretarul american al Apărării, Mark Esper, relatează Reuters.

Donald Trump a informat în luna octombrie că a decis retragerea celor 1.000 de militari din nord-estul Siriei, în contextul în care Turcia a informat că urma să lanseze o operaţiune militară în regiune.

Trupele americane retrase din Siria au ajuns luni în Irak, unde vor continua campania de combatere a organizaţiei teroriste Stat Islamic.

"Avem trupe în oraşele din nord-estul Siriei care sunt localizate în apropierea câmpurilor petroliere, iar trupele din aceste localităţi nu se află în faza actuală de retragere", a declarat Esper.

"Scopul este acela de a nega accesul, în special cel al organizaţiei Stat Islamic sau al altora care încearcă să obţină câştiguri pentru a îşi finanţa propriile activităţi dăunătoare", a adăugat acesta.

Oficialul american a informat că au existat discuţii în Pentagon despre păstrarea unora dintre trupele care erau alături de Forţele Democratice Siriene, însă această opţiune nu a fost prezentată încă.

"Au existat discuţii despre posibilitatea de a face acest lucru, însă nu există nicio decizie privind numărul sau alte detalii asemănătoare", a mai afirmat Esper.

O sursă din cadrul forţelor irakiene a informat luni că trupele americane au ajuns în regiunea irakiană Kurdistan. O a doua sursă a informat că trupele americane au trecut în Irak din Sahela.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a fost criticat dur de politicieni americani, dar şi la nivel internaţional pentru a retras trupe americane din nordul Siriei pentru a permite Turciei să lanseze o operaţiune militară împotriva grupurilor insurgente kurde care erau aliate cu Washingtonul. Ulterior, Administraţia Donald Trump a somat Turcia să înceteze ofensiva militară din Siria.