02 septembrie 2019

Oficial american: Statele Unite nu îşi doresc o intervenţie militară în Venezuela

Andrei Vacaru

Diplomatul american James Story, emisar al Administraţiei de la Washington pentru Venezuela, a declarat în cadrul unui interviu acordat unei publicaţii din Venezuela că Statele Unite nu îşi doresc o intervenţie militară în această ţară, potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Statele Unite au decis anul acesta să îl recunoască pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei. În aceste condiţii, Washingtonul a deschis miercuri, în Columbia, o reprezentanţă diplomatică ce are rolul de a reprezenta interesele Statelor Unite pe lângă „Administraţia Guaido”. James Story este însărcinatul cu afaceri al acestei reprezentanţe diplomatice.

„Ceea ce ne dorim nu este o intervenţie a comunităţii internaţionale, ci mai degrabă o rezolvare paşnică, politică şi democratică a crizei, bazată pe Constituţia Venezuelei”, a spus Story în cadrul interviului.

Întrebat ce le-ar răspunde venezuelenilor care fac apel la o intervenţie militară în această ţară, Story a declarat că deja a existat o asemenea intervenţie în Venezuela, realizată de aliaţii lui Nicolas Maduro.

„În această ţară sunt militari ruşi... şi ştim că sunt şi foarte mulţi militari cubanezi. De ce? Pentru că aceştia vor ca Maduro să rămână”, a spus acesta.

Aliaţii lui Juan Guaido şi reprezentanţi ai Administraţiei Maduro au început un dialog mediat de Norvegia pentru a încerca să găsească o soluţie pentru criza din Venezuela. Delegaţia lui Maduro şi-a suspendat participarea la negocieri în august, ca urmare a unor noi sancţiuni impuse de Statele Unite.

În cadrul unui interviu difuzat sâmbătă, Maduro a declarat că Guvernul de la Caracas a intrat din nou în legătură cu autorităţile norvegiene şi cu opoziţia din Venezuela. El a anunţat că foarte curând vor exista „veşti bune cu privire la acest dialog”, dar nu a dat informaţii concrete în legătură cu o eventuală reluare a discuţiilor.