08 octombrie 2021

Oficial american: Forţele pentru Operaţii Speciale antrenează de luni bune, în secret, armata taiwaneză

Andreea Soare

Forţele pentru Operaţii Speciale din SUA au antrenat, în secret, timp de luni bune, militarii taiwanezi, riscând intensificarea tensiunilor cu China, a declarat un oficial al Pentagonului, joi, transmite France24, cu referire la AFP.

Sursă foto: Profimedia

Un contingent de aproximativ 20 de militari din cadrul forţelor speciale şi convenţionale americane au antrenat, pentru mai puţin de un an, forţele taiwaneze, a declarat pentru AFP un oficial al Pentagonului, care nu a dorit să îşi dezvăluie identitatea.

Oficialul a confirmat un raport al WSJ care susţinea că antrenamentele au loc de cel puţin jumătate de an, în contextul retoricii agresive a Chinei la adresa insulei taiwaneze.

Ministerul taiwanez al Apărării a refuzat să vorbească despre asta, însă purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Supple, a declarat că susţinerea SUA pentru armata taiwaneză depinde de nevoile sale în domeniul apărării.

„Susţinerea noastră şi relaţia de apărare cu Taiwanul rămân aliniate ameninţării curente reprezentate de China”, a declarat Supple, într-o declaraţie de presă.

„Cerem Beijingului să îşi respecte angajamentul privind o soluţie paşnică pentru disputele din strâmtoare”, a continuat acesta.

Presa taiwaneză a transmis, în luna noiembrie a anului trecut, citând Comandamentul Naval al Taiwanului, că militarii americani au ajuns acolo pentru a antrena forţele speciale şi marinarii militari taiwanezi. Cu toate acestea, aceste informaţii au fost negate la acea vreme de oficialii americani şi taiwanezi, care au precizat că ambele părţi sunt implicate doar în cooperări şi schimburi militare bilaterale.

SUA livrează arme Taiwanului, inclusiv rachete şi aeronave, în contextul ameninţărilor Beijingului cu privire la ocuparea forţată a insulei şi reintegrarea acesteia în China. De asemenea, SUA şi-au exprimat angajamentul de a apăra Taiwanul, deşi, de multe ori, au lăsat loc de interpretări privind modalitatea exactă prin care ar apăra insula.