13 octombrie 2018

Occidentalii dezvoltă agenţi neurotoxici de tip Novicioc, susţine un diplomat rus

Bianca Pavaluca

Ţările occidentale care sunt membre ale Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) pretind că nu au programe de dezvoltare a unor agenţi neurotoxici de tip Novicioc, a declarat reprezentantul Rusiei la OPCW, Alexander Shulgin, citat de agenţia rusă Tass.

Sursă foto: Mediafax

„Arată ca o conversaţie între oameni surzi. Vorbim despre ţări occidentale care dezvoltă asemenea agenţi şi ei pretind că nu ne aud. Se ştie că multe ţări vestice au lucrat la acest program, dar partenerii noştri continuă să pretindă că nu au nimic, că nu ştiu nimic, că este prima dată când aud despre aşa ceva”, a declarat Shulgin.

Conform declaraţiilor diplomatului, adevărul despre ţările care dezvoltă agenţi neurotoxici „va ieşi curând la iveală”.

În data de 9 octombrie, Uniunea Europeană a cerut Rusiei să dea un raport către OPCW privind agentul neurotoxic Novicioc, folosit în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani şi fiica sa, Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost otrăviţi cu agentul neurotoxic Noviciok în luna martie. Rusia neagă orice implicare, iar cei doi suspecţi identificaţi în acest caz susţin că au vizitat oraşul Salisbury, dar ”în calitate de turişti”.