31 octombrie 2018

O reuniune a Consiliului NATO-Rusia s-a desfăşurat miercuri / Exerciţiile militare şi Tratatul INF, printre subiectele abordate

Mihai Draghici

Alianţa Nord-Atlantică şi Moscova au furnizat, miercuri, în cadrul unei reuniuni la nivel de ambasadori a Consiliului NATO-Rusia, informaţii despre manevrele militare programate, abordând şi tema eventualei retrageri a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Sursă foto: Mediafax

O reuniune a Consiliului NATO-Rusia, la nivel de ambasadori, s-a desfăşurat miercuri la Bruxelles.

"Ambasadorii au avut un schimb deschis de idei pe numeroase teme, inclusiv despre situaţia din Ucraina, despre activităţile militare, despre transparenţa reciprocă şi măsurile de diminuare a riscurilor, despre situaţia din Afganistan şi despre provocările de tip hibrid", anunţă Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat postat pe site-ul organizaţiei.

"În spiritul transparenţei, NATO şi Rusia au furnizat date despre exerciţiile majore", precizează comunicatul.

A fost abordată şi problema Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare. "Suntem cu toţii de acord că Tratatul INF a fost crucial pentru securitatea euro-atlantică. Timp de cinci ani, Statele Unite au parcurs procedurile diplomatice şi tehnice cu Rusia în scopul menţinerii acestui Tratat. Statele Unite îşi respectă obligaţiile care decurg din acest acord şi continuă să furnizeze transparenţă substanţială despre propriile programe", a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. El a subliniat că "niciun aranjament privind controlul armamentului nu poate fi eficient dacă este respectat doar de o parte". "Aliaţii au exprimat în mod repetat preocupări grave privind noul sistem balistic rus 9M729 sau SSC-8. NATO a îndemnat Rusia în mod repetat să răspundă acestor preocupări în mod substanţial şi transparent şi să se implice într-un dialog constructiv cu Statele Unite. Regretăm că Rusia nu a dat curs apelurilor", a subliniat Stoltenberg.

Administraţia Vladimir Putin a condamnat decizia preşedintelui Donald Trump privind eventuala retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). În acest context, fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov a îndemnat aliaţii Statelor Unite să nu devină "rampe de lansare a rachetelor americane". Mihail Gorbaciov a amintit că Tratatul INF şi seria de Tratate pentru Reducerea Armamentului Strategic (START) au facilitat diminuarea substanţială a numărului bombelor atomice ruse şi americane. Ministerul rus de Externe a avertizat că abordarea conflictuală a Alianţei Nord-Atlantice faţă de Rusia riscă să genereze o nouă cursă a înarmării.

La rândul său, Uniunea Europeană a atras atenţia Administraţiei Donald Trump că decizia de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) va genera "instabilitate" şi o "cursă a înarmării", cu efecte asupra ţărilor europene.