23 iulie 2024

O rachetă NSM, care intră curând şi în dotarea Forţelor Navale Române, a scufundat nava amfibie de asalt americană USS Tarawa (LHA-1)

Florin Jipa

Distrugătorul Marinei Regale Australiene HMAS Sydney (DDG-42) a lansat cu succes o rachetă navală de atac NSM (Naval Strike Missile) şi a scufundat nava amfibie de asalt USS Tarawa (LHA-1), scoasă din funcţiune, în apele din largul Hawaii în timpul exerciţiului bienal Rim of the Pacific 2024.

Sursă foto: X

În aprilie 2022, guvernul australian a ales NSM pentru a înlocui sistemul de rachete Harpoon de pe distrugătoarele sale din clasa Hobart şi fregatele din clasa Anzac, guvernul australian semnând un contract pentru sistemul de rachete în ianuarie 2023, arată USNI News.

„Lansarea de către HMAS Sydney a rachetei Naval Strike în timpul RIMPAC 2024 reprezintă o creştere semnificativă a letalităţii flotei noastre de suprafaţă şi îndeplineşte angajamentul nostru de a accelera introducerea capacităţilor sporite de lovire", a declarat şeful Marinei australiene, viceamiralul Mark Hammond, în cadrul unui comunicat de presă. „Naval Strike Missile este o capabilitate cheie pentru îmbunătăţirea letalităţii şi supravieţuirea navelor noastre şi permite capacitatea noastră de a ţine un adversar în pericol la o distanţă mai mare".

În timpul unei audieri a Senatului din 5 iunie, Hammond a declarat că Forţele Navale au început deja echiparea sistemului NSM pe unele dintre navele sale şi că, până la sfârşitul anului, racheta de croazieră Tomahawk va intra în serviciul RAN, potrivit transcrierii audierii. Guvernul australian a anunţat în august 2023 că va achiziţiona peste 200 de rachete de croazieră Tomahawk pentru cele trei distrugătoare din clasa Hobart ale RAN.

România s-a decis în 2021 să achiziţioneze un sistem de lansare a rachetelor antinavă NSM de la sol, aprobată prin Legea 37/2021. Valoarea estimată era de 286 milioane de dolari şi MApN a plătit deja aproape 277 milioane, conform unei informări a instituţiei militare.

Contractul îşi propune „achiziţia sistemului de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă bazat pe racheta Naval Strike Missile, incluzând 4 instalaţii mobile de lansare, muniţia, platforme de comandă-control-comunicaţii, platforme de transport şi încărcare-descărcare, senzori, suport logistic iniţial, mentenanţă şi echipamente de testare, echipamente criptografice şi cu regim special, asistenţă de specialitate, a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum şi baze de date specifice SIML”

Elemente ale acestui sistem ar trebui să sosească în România în anul 2024, iar MApN nu a comunicat despre niciun fel de întârziere până la acest moment.

Totodată, MApN a anunţat că doreşte să modernizeze navele purtătoare de rachete din clasa TARANTUL la un nivel corespunzător evoluţiei tehnologice actuale, iar surse militare ne-au declarat că este luată în vederea dispunerea de rachete antinavă NSM pe aceste vase. Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că deja a trimis o scrisoare tip cerere (LOR) Guvernului SUA şi aşteaptă un răspuns.