20 mai 2019

O primăvară fierbinte pentru România

Monitorul Apărării şi Securităţii

Sursă foto: Mediafax

O primăvară fierbinte pentru România

Preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, summitul de la Sibiu şi summitul extraordinar al liderilor UE care va avea loc pe 28 mai, pentru începerea procesului de alegere al noilor şefi ai instituţiilor europene, aduc în această primăvară ţara noastră pe o poziţie extrem de vizibilă pentru Europa. Dar şi pentru restul lumii. Pe fondul declaraţiilor şi acţiunilor din ce în ce mai evident agresive ale preşedintelui Putin, orientarea euro-atlantică a României este o provocare prea mare pentru ambiţiile Rusiei, care vrea să stea la masa puterilor în condiţii de egalitate sau chiar de forţă dominantă. Iar dacă nu poate confrunta direct SUA, o va face cu state mai apropriate geografic.

Majoritatea românilor au o deschidere europeană, însă disputele politice interne riscă să pună în umbra interesul securităţii naţionale şi inclusiv europene. UE se confruntă cu provocări economice, cu discursul neliniştitor al Administraţiei Trump, care condiţionează apartenenţa sa la NATO, tendinţele spre illiberalism şi naţionalism din cadrul statelor membre ale Uniunii. Toate acestea pot duce la o serie de schimbări neprevăzute.

Pentru că văd turbulenţele potenţiale, liderii UE pun în aceste zile accentul pe unitate. Cu o Mare Britanie neivitată la summitul de la Sibiu, este de aşteptat ca liderii europeni să-şi pună speranţele în aportul necondiţionat al statelor mai mici, dar cu resurse geografice şi economice semnificative. Iar România are marele privilegiu de a fi în această perioadă statul către care sunt îndreptate toate privirile. România prezidează multe mese unde responsabilitatea sa va fi să aducă acestă unitate. Cum va face faţă acestei provocări?

 

Alina Miron, editor coordonator