28 iulie 2019

O presupusă ambarcaţiune militară nord-coreeană a fost reţinută după ce a traversat "din greşeală" frontiera maritimă între cele două Corei

Mircea Olteanu

O ambarcaţiune de pescuit, aparent aparţinând de forţele militare nord-coreene, a traversat ilegal frontiera maritimă între cele două Corei şi a fost remorcată într-un port sud-coreean, au anunţat duminică autorităţile militare de la Seul, potrivit agenţiei Yonhap.

Sursă foto: Mediafax

La bordul ambarcaţiunii din lemn erau trei nord-coreeni, inclusiv unul care purta o uniformă militară, au afirmat autorităţile, precizând că nava a traversat frontiera maritimă între cele două ţări în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Autorităţile de la Seul au trimis imediat nave pentru a interveni în acest caz. Membrii echipajului, dar şi ambarcaţiunea, au fost aduşi duminică dimineaţă la Yangyang, un port din provincia sud-coreeană Gangwon.

Nord-coreeni le-au spus anchetatorilor că ambarcaţiunea a pătruns în apele teritoriale sud-coreene în urma unei "erori de navigaţie".

În pofida explicaţiilor, autorităţile încearcă să afle cu exactitate motivul pentru care ambarcaţiunea a traversat frontiera.

În general, forţele navale sud-coreene se limitează la a alunga ambarcaţiunile nord-coreene de pescuit care pătrund în apele teritoriale sud-coreene, însă de această dată ambarcaţiunea a fost adusă într-un port în condiţiile în care se crede că vasul aparţine de armatei nord-coreene.

Forţele navale sud-coreene au fost vizate recent de critici dure după ce o ambarcaţiune nord-coreeană de pescuit a reuşit să traverseze nedetectată frontiera maritimă între cele două Coreei şi a andocat într-un port din Coreea de Sud. Din cei patru oameni aflaţi la bord, doi au fost repatriaţi, la cererea lor, iar doi au cerut azil în Coreea de Sud.