29 mai 2019

O organizaţie franceză pentru drepturile omului contestă în instanţă legalitatea unui transport de arme către Arabia Saudită

Andrei Vacaru

O organizaţie pentru drepturile omului din Franţa a contestat în instanţă legalitatea unui transport de armament către Arabia Saudită, întrucât susţine că armele care ar urma să fie livrate autorităţilor saudite ar putea fi folosite împotriva civililor în războiul din Yemen, potrivit Al Jazeera.

Sursă foto: Mediafax

Astfel, organizaţia ACAT doreşte să blocheze încărcarea armamentului la bordul unei nave aflate în sudul Franţei.

„Nava Bahri Tabuk ar urma să transporte armament către Arabia Saudită, unul dintre principalii actori din războiul din Yemen. ACAT face apel la societatea civilă pentru a bloca această livrare”, a anunţat organaizaţia prin intermediul unui comunicat.

Livrările de armament francez către Arabia Saudită au fost intens criticate după ce site-ul Disclose a publicat un document militar clasificat care conţinea informaţii detaliate legate de modul în care tancurile franceze au fost folosite în războiul din Yemen împotriva rebelilor houthi.

Autorităţile de la Paris nu au pus la îndoială autenticitatea documentelor şi nici nu au confirmat, dar nici nu au infirmat raportul publicat de Disclose, adăugând doar că Franţa nu are informaţii privind civili yemeniţi ucişi de arme de fabricaţie franceză. Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au refuzat să comenteze informaţiile. Un al doilea document citat de site-ul Disclose arată tancuri de fabricaţie franceză amplasate în poziţii defensive în diverse baze din Yemen, inclusiv Mocha, Aden, al-Khawkhah şi Ma’rib.

Această tranzacţie a fost criticată de mai multe ONG-uri, printre care şi organizaţia CAAT (Campaign Against Arms Trade). „Regimul saudit este una dintre cele mai brutale dictaturi din lume şi a provocat o criză umanitară oribilă în Yemen”, a declarat Andrew Smith, reprezentant al CAAT. „Toate aceste distrugeri nu ar fi fost posibile fără complicitatea guvernelor care vând arme”, a adăugat el.

Războiul din Yemen, cea mai săracă ţară arabă, a dus la moartea a mii de civili şi a lăsat milioane de oameni în pragul foametei. Potrivit ONU, aproximativ 80% din populaţia de 24 de milioane de persoane a ţării ar avea nevoie de ajutoare umanitare, iar 10 milioane de persoane riscă să fie afectate de foamete.