24 mai 2019

O nouă grupare paramilitară se înfiinţează în Ungaria

Monitorul Apărării şi Securităţii

Este greu de spus cât de diferite pot fi imaginate statutele unor organizaţii neguvernamentale în Ungaria pentru a fi admise de justiţie, după ce asociaţiile anterioare similare au fost interzise prin lege.

Sursă foto: Mediafax

Iată că acest lucru pare că se va întâmpla din nou, chiar la frontiera României. Mai precis, potrivit agenţiei ČTK, sâmbătă, 1 iunie, va avea loc la Szeged (Seghedin), ceremonia de înfiinţare a „grupării de auto-apărare” numită Legiunea Naţională.

Această grupare va constitui o adevărată „aripă militară” a partidului de extremă dreaptă Patria (sau Casa – A haza), numele întreg fiind Partidul Mişcării Patria Nu Este de Vânzare (A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt), înfiinţat de Árpád Kásler în anul 2013, şi a cărui sediu centeral se află la Gyula (Jula), judeţul Békés, chiar lângă graniţa României.

Potrivit Associated Press, Legiunea Naţională este o reminiscenţă a grupării similare numită Garda Maghiară, constituită de mişcarea naţionalistă Jobbik (Mişcarea pentru o Ungarie Mai Bună). Garda Maghiară, care a proferat violenţe la adresa minorităţilor din Ungaria, îndeosebi minoritatea romă, a fost interzisă în anul 2009.

Intenţiile declarate de liderul Partidului Patria, László Toroczkai, este ca Legiunea Naţională să acţioneze primordial pentru „apărarea tradiţiilor” şi pentru formarea de deprinderi militare de bază. Obiectivul pregătirii adepţilor Legiunii Naţionale va fi sprijinirea comunităţilor în cazuri de dezastre naturale şi în cazul sinistraţilor.

Asta pe hârtie. Dar gruparea anterioară, Garda Maghiară, a organizat marşuri de intimidare în comunităţi locuite de romi şi a criticat guvernele României, Slovaciei şi Serbiei, unde trăiesc minorităţi maghiare. L. Toroczkai neagă continuitatea activităţii Gărzii Maghiare, dar admite că doreşte să continue „idealismul şi spiritul de sacrificiu” al acesteia. Totodată, Legiunea Naţională intenţionează să constituie o umbrelă pentru alte formaţiuni asociative similare şi susţine că a conceput o strategie contra eventualelor acţiuni ale autorităţilor de la Budapesta care ar încerca dizolvarea noii grupări.

László Toroczkai este un critic notoriu al Tratatului de la Trianon şi, probabil, va acţiona spectaculos împotriva acestuia în cursul anului 2020, la împlinirea unui secol de la încheierea Tratatului. Neavând un adversar convenabil între semnatarii sau beneficiarii Tratatului, L. Toroczkai şi-a exprimat intenţia să organizeze un marş chiar în această săptămână la Törökszentmiklós, orăşel situat pe Tisa, la est de Szolnok, unde un localnic de etnie romă este suspectat de crimă multiplă. Marşul nu a fost autorizat, dar organizatorii au contestat interdicţia şi afirmă că un alt fel de manifestare va fi organizată, dacă interdicţia se menţine.

Cum drumul spre iad este pavat cu bune intenţii, probabil că Legiunea Naţională va acţiona nestingherită pentru pregătire paramilitară şi promovarea vederilor extremiste până în momentul în care va comite acte violente ilegale, după care va fi desfiinţată. Nu este o problemă, forţele politice de extremă dreaptă din Ungaria vor înfiinţa alta.