19 octombrie 2018

Parlamentul de la Priştina aprobă înfiinţarea armatei Kosovo

Mihai Draghici

Parlamentul din Kosovo a aprobat înfiinţarea unei armate de 5.000 de membri, deşi minoritatea sârbă denunţă o decizie ilegală, informează site-ul agenţiei Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Deputaţii de etnie sârbă din Kosovo, susţinuţi de Belgrad, au depus eforturi pentru blocarea iniţiativei de creare a unei armate a Kosovo. Serbia nu recunoaşte independenţa fostei provincii.

Însă Parlamentul de la Priştina a aprobat trei proiecte de lege care prevăd înfiinţarea unei armate de 5.000 de membri, intitulată Forţa de Securitate din Kosovo.

"Cele trei legi au o singură sarcină - apărarea integrităţii teritoriale a Kosovo prin protejarea cetăţenilor tuturor comunităţilor din Kosovo", a afirmat premierul Ramush Haradinaj.

Entitatea Kosovo, care are o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, este protejată de trupe NATO de la proclamarea independenţei în anul 2008. Proiectul prevede înfiinţarea unei armate de 5.000 de militari activi şi 3.000 de rezervişti. Alianţa Nord-Atlantică ar urma să se implice în instruirea militarilor kosovari.