O navă cu 85 marinari va participa la o misiune comună de deminare în Marea Neagră alături de Turcia şi Bulgaria
Florin JipaParlamentul aprobă astăzi participarea unei nave militare, cu un echipaj de 85 de militari, la Grupul operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră, alături de Turcia şi Bulgaria.
Tot astăzi, Parlamentul va vota şi participarea a opt militari la misiunile conduse de UE şi SUA în Marea Roşie, de combatere a acţiunilor ostile ale rebelilor houthi din Yemen.
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni pentru a aproba participarea Armatei la operaţiile maritime de tip coaliţie PROSPERITY GUARDIAN (OPG) şi Operaţia UE EUNAVFOR ASPIDES, din Marea Roşie, vizând rebelii Houthi, şi la operaţiile Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră.
Cinci militari participă la Operaţia UE EUNAVFOR ASPIDES, în vederea asigurării libertăţii de navigaţie în Strâmtoarea Bab-al-Mandeb, Strâmtoarea Ormuz, apele internaţionale din Marea Roşie, Marea Arabiei şi Golful Persic.
Alţi trei militari participă la Operaţia maritimă de tip coaliţie PROSPERITY GUARDIAN (OPG), sub comanda SUA, în zona de responsabilitate din Marea Roşie, Golful Aden şi teritoriul statului Bahrain.
O navă militară cu un echipaj de 85 marinari şi alţi şase militari participă la Grupul operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră MCM BLACK SEA.
Cel mai probabil, România va participa cu Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, fost HMS Blyth în Marina Regală Britanică, care este primul dintre cele două vânătoare de mine cumpărat de România, cu 150 milioane de euro.
Aceasta este o navă militară interoperabilă cu structurile NATO, face parte din clasa Sandown, are un deplasament de 600 de tone, lungimea de 52,5 metri, lăţimea de 10,9 metri, pescajul de 2,3 metri şi este dotat cu capabilităţi de luptă contra minelor marine (MCM).
Pentru executarea misiunilor principale, cele două vânătoare de mine preluate de la Marina Regală Britanică sunt modernizate şi dotate cu un sonar de înaltă definiţie pentru cercetarea submarină şi căutarea de mine, precum şi cu sistemul SeaFox de neutralizare a minelor de la distanţă, prin utilizarea de drone subacvatice telecomandate, care sunt capabile să se deplaseze în diferite locaţii submerse, prin intermediul unui sonar de orientare integrat. Acest sistem SeaFox poate fi utilizat pentru neutralizarea minelor marine sau pentru misiuni de inspecţie, de identificare şi de instruire.