28 septembrie 2022

O mare victorie pentru armata Ucrainei: doboară al doilea Su-35 rusesc

Florin Jipa

Ucraina doboară un nou avion rusesc Su-35, de 80 milioane dolari, conform publicaţiei Kyiv Independent. Armata ucraineană anunţă că a distrus forţe ruseşti şi echipamente militare în sud. Comandamentul Operaţional sudic al Ucrainei a raportat că a ucis 58 de militari ruşi şi a distrus un tanc şi şapte vehicule militare. Forţele ucrainene au doborât, de asemenea, o dronă Orlan-10 în regiunea Herson şi un avion de vânătoare rusesc Su-35 în regiunea Mykolaiv.

Sursă foto: Wikimedia

Avioanele Su-35 sunt cele mai moderne în armata rusă, în condiţiile în care SU-57, din generaţia a 5-a, încă nu sunt operaţionale în număr suficient.

Primul avion Su-35 a fost doborât pe 3 aprilie, conform armatei ucrainene.

Su-35 (Flanker E) este cel mai modern avion multirol din generaţia 4++ al Rusiei, care are un singur loc. Este potrivit misiunilor aeriene datorită manevrabilităţii excelente şi a vectorilor forţei care îi permit să vireze mai strâns (cu o rază de viraj mai mică) decât aeronavele cu reacţie normale.

Su-35 are o viteză maximă de 2.25 mach (2.390 km/h) şi poate transporta până la 8,000 de kg sub formă de muniţii (rachete şi bombe), având o rază de acţiune de aproximativ 3.600 km.

Rusia susţine că această aeronavă este mai bună decât avioanele de generaţia a 4-a occidentale, F-15, F-16 sau Eurofighetr Typhoon.

Un avion Su-35 poate costa şi 80 de milioane de dolari bucata, funcţie de pachetul logistic care este inclus în contractul de achiziţie.

Pe lângă Rusia, China şi Egiptul au mai cumpărat fiecare câte 24 de aparate Su-35.