19 martie 2019

O întrebare de la ministrul francez al Apărării: Angajamentul Statelor Unite faţă de NATO va fi permanent?

Teodora Marinescu

Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a declarat luni că Europa este îngrijorată faţă de angajamentul Statelor Unite privind NATO, criticând politicile preşedintelui american Donald Trump în ceea ce priveşte alianţa militară, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Sursă foto: Mediafax

"Europenii sunt îngrijoraţi de următorul lucru: va fi angajamentul Statelor Unite permanent?"a declarat Parly în timpul unui eveniment la Washington.

"Alianţa ar trebui să fie necondiţionată, altfel nu mai este o alianţă. Cauza solidarităţii NATO se numeşte Articolul 5, nu articolul F-35", a adăugat aceasta, făcâd referire la avioanele de vânătoare Lockheed-Martin F-35.

În luna decembrie, secretarul Apărării, Jim Mattis, a anunţat că se retrage din funcţie. Mattis, care era privit ca o prezenţă încurajatoare de către aliaţii europeni, a menţionat alianţa de două ori în scrisoare în care şi-a anunţat demisia.

Donald Trump a pus în mai multe rânduri presiune pe aliaţii NATO pentru alocarea unui buget mai mare în domeniul Apărării.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a sugerat în trecut că Europa are nevoie de o armată reală pentru a reduce dependenţa faţă de Statele Unite.