15 ianuarie 2019

O întâlnire sponsorizată de ONU privind schimbul de prizonieri din Yemen va avea loc în Iordania

Marinela Sarbu

Iordania a fost de acord marţi cu cererea ONU de a găzdui o întâlnire între guvernul yemenit şi gruparea Hutti pentru a discuta despre o înţelegere privind eliberarea deţinuţilor care ar permite reunirea a mii de familii, se arată intr-o declaraţie a Ministerului de Externe, relatează Reuters.

În declaraţia nu se spune când va avea loc întâlnirea.

Reuniunea urmează să fie formată dintr-un comitet de urmărire instituit pentru a discuta punerea în aplicare a acordului convenit în cadrul discuţiilor de pace ale ONU, care au avut loc luna trecută în Suedia între mişcarea Hutti, sprijinită de Iran şi guvernul yemenit susţinut de Arabia Saudită.

Acordul de eliberare a deţinuţilor a fost, în acelaşi timp, o parte a măsurilor de consolidare a încrederii care includeau un plan de retragere din oraşul portuar Hodeidah, o linie de salvare pentru milioane de persoane care se confrunta cu foametea, şi o pun sub controlul unei entităţi intermediare.

Cele două părţi au făcut schimb de listele a aproximativ 15.000 de prizonieri pentru o schimbare convenită la începutul negocierilor în Suedia, iar delegaţii au declarat că vor fi difuzate prin aeroportul Sanaa din nordul Yemenului şi aeroportul Sayun din sudul statului.

Procesul va fi supravegheat de Organizaţia Naţiunilor Unite şi de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC). Operaţiunea va necesita o coaliţie militară condusă de Saudi pentru a garanta că spaţiul aerian este sigur pentru zboruri, a informat ICRC.