04 iulie 2019

O instanţă din SUA a decis că Administraţia Trump nu poate folosi fonduri ale Pentagonului pentru construirea zidului de la frontiera cu Mexicul

Mircea Olteanu

Curtea de Apel a celui de-al Nouălea Circuit din SUA a menţinut miercuri decizia unei instanţe inferioare privind suspendarea utilizării de fonduri ale Departamentului Apărării pentru construirea zidului la frontiera cu Mexicul, informează agenţia The Associated Press.

Sursă foto: Mediafax

Decizia constituie un regres major pentru planurile ambiţioase ale preşedintelui Donald Trump de finanţare a proiectului zidului la frontiera cu Mexicul. La începutul anului, Donald Trump a cerut 5,7 miliarde de dolari pentru acest proiect controversat, promis în campania electorală din 2016, dar Congresul, după blocarea activităţii guvernamentale timp de 35 de zile, a aprobat doar alocarea a 1,4 miliarde de dolari. În contextul în care Congresul a refuzat să aloce fondurile cerute de Donald Trump, preşedintele a decis să catalogheze situaţia de la frontieră drept urgenţă naţională, pentru a putea utiliza fonduri speciale de la Pentagon.

Dar în luna mai, judecătorul districtual Haywood Gilliam Jr. of Oakland a hotărât că Administraţia Donald Trump nu poate folosi fonduri ale Pentagonului pentru construcţia zidului, iar decizia acestuia a fost menţinută de judecătorii Curţii de Apel a celui de-al Nouălea Circuit.

"«Controlul» absolut al Congresului asupra cheltuielilor federale - chiar şi atunci când acest control poate să stânjenească dorinţele puterii executive în privinţa iniţiativelor pe care le consideră importante - nu este o eroare în sistemul nostru constituţional. Este o caracteristică a acestui sistem şi este una esenţială ", a afirmat judecătorul Haywood Gilliam Jr.