22 aprilie 2019

O grupare islamistă locală este responsabilă de atentatele din Sri Lanka/ Starea de urgenţă, declarată de preşedinte

Marinela Sarbu

O grupare islamistă locală este responsabilă pentru atentatele teroriste de duminică, soldate cu moartea a cel puţin 290 de persoane şi rănirea altor câtorva sute, potrivit reprezentanţilor Guvernului din Sri Lanka, relatează Le Figaro.

Sursă foto: Mediafax

Atentatele coordonate din duminica Paştelui care au lovit mai multe biserici şi hoteluri, au fost comise de şapte atacatori sinucigaşi care fac parte dintr-o grupare islamistă locală denumită National Thowfeek Jamaath, a anunţat luni un oficial guvernamental.

Toţi cei şapte atacatori sunt cetăţeni din Sri Lanka, dar autorităţile suspectează că aceştia ar avea legături cu alte grupări islamiste din afara ţării, a declarat ministrul Sănătăţii, Rajitha Senaratne, potrivit publicaţiei Times.

O analiză a cadavrelor suspecţilor indică în mod clar că aceştia erau atacatori sinucigaşi, a declarat Ariyananda Welianga, un anchetator guvernamental. Oficialul a precizat că majoritatea atentatelor cu bombă au fost comise de un singur atacator, doar la Hotelul Shangri-La din Colombo au fost doi terorişti.

Poliţia a comunicat că 24 de persoane au fost reţinute în legătură cu atentatele, care încă nu au fost revendicate de nicio grupare.

Cea mai mare parte a victimelor sunt din Sri Lanka, însă Ministerul de Externe de la Colombo a comunicat că cel puţin 27 de cetăţeni străini se numără printre decedaţi.

SUA au transmis că printre cei persoanele ucise se numără şi "câţiva" americani, iar autorităţile din Marea Britanie, India, China, Japonia şi Portugalia au confirmat că, de asemenea, au pierdut cetăţeni în urma atentatelor.

Preşedintele din Sri Lanka va declara stare de urgenţă în urma atentatelor de duminică

 

Preşedintele statului Sri Lanka, Maithripala Sirisena, va declara stare de urgenţă luni, la miezul nopţii, în urma unei serii de atacuri teroriste care au vizat mai multe locaţii din oraşele Colombo, Negombo şi Batticaloa, a informat cabinetul acestuia, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"Guvernul s-a decis să ia măsuri de urgenţă pentru prevenirea terorismului până la miezul nopţii", a informat administraţia prezidenţială, citată de presa din Sri Lanka.

Autorităţile au ordonat o nouă stingere în capitala Colombo, pentru a doua zi consecutivă.