07 iulie 2024

O fregată iraniană a fost scufundată în portul Bandar Abbas

Florin Jipa

Sursă foto: X

Un incident care a implicat o navă comercială în oraşul-port iranian Bandar Abbas a provocat răsturnarea şi scufundarea IRIS Sahand, o fregată din clasa Moudge a marinei iraniene, în timp ce se afla în port.

Cauza incidentului rămâne necunoscută în acest moment. Mass-media iraniană a confirmat „incidentul", referindu-se la acesta ca la un accident, dar nu a oferit încă explicaţii detaliate.

IRIS Sahand este o navă relativ nouă, fiind lansată la apă la 1 decembrie 2018. A fost construită la şantierul naval Shahid Darvishi Marine Industries din Bandar Abbas, situat de-a lungul strâmtorii strategice Ormuz.

Sahand este a treia navă din clasa Mowj, după Jamaran şi Damavand. Această clasă de nave, numită după vulcanul Sahand, succede fregatei uşoare anterioare din clasa Vosper Mk.5, care a fost pierdută în timpul operaţiunii Praying Mantis din 1988.

Navele din clasa Mowj, cunoscute sub numele de distrugătoare în Iran, au un deplasament de aproximativ 1.500 de tone şi măsoară 95 de metri lungime. Acestea au un design redus al secţiunii transversale radar şi pot transporta un elicopter, cu o platformă de aterizare dedicată la bord. IRIS Sahand a primit recent noi arme şi senzori, sporindu-şi capacităţile de luptă.