12 ianuarie 2019

COMENTARIU: O corvetă în depărtare pentru un râzboi în aşteptare

Indira Crasnea

Sursă foto: Mediafax

După ce o licitaţie de peste un miliard de euro a fost dată pe mâna Parchetului militar, ministrul Apărării a spus că doi la sută pentru Apărare rămân tot aşa şi că nu ne paşte un pericol de război naval iminent.

Un fapt este că oricine ar fi câştigat, prima corvetă din cele patru ar fi fost lansată la apă cam în trei ani, într-un program care durează şapte ani (ironic, seamănă cu durata fericită a unei căsnicii).

Deci, o prezenţă militară navală nouă, dinspre partea românească cam atunci ar fi apărut pe învolburata  Mare Neagră.

La o asemenea miză financiară , cu toate efectele secundare – nu atât militare imediate, cât economice şi politico -diplomatice (mai sensibil cuantificabile) şi într-o perioadă agitată intern s-a ales soluţia ultra-liberală locală : s-a tăiat coada câinelui şi s-a trimis la procurorii militari. Primitiv, dar securizat şi poate nu chiar fără noimă.

Deznodâmântul s-a produs înainte de un anunţ final şi în regulă, competitorii fie comunicând oficial că nu s-au ţinut de contacte necurate, fie atacând în instanţă. Au mai fost în ceaţă şi ceva scurgeri de informaţii din “bucătărie”. Deci, finalul solemn şi parafat s-a amânat.

De aici, e o poveste care se brodează după cine o zice şi după beneficiari.

Alegeri, Dragnea, Iohannis, cine pune mâna pe nu ştiu ce port, ‚”de ce au olandezii boală pe noi, ba americanii pe francezi şi hop italienii”,  bani şi iar bani.

E ca într-un comentariu plin de suficienţă pe care l-am auzit din fundal la o televizune, unde se zicea: ‘’F-16 nu zboară pe frig”.

Ministrul Apărării a ieşit şi a explicat. Secretarul de stat pentru Armamente din Ministerul Apărării nu a ieşit şi nu a explicat. Că a vorbit ministrul în numele dumnealui. Şeful Statului Major al Apărării (în funcţie) - despre care s-a spus că s-a opus energic nu prea se ştie de fapt la ce- tace şi dumnealui. Că a vorbit tot ministrul, cerându-i să zică ceva.

Forţele Navale române rămân dotate cam la fel. Deşi un an întreg a fost declarat oficial şi ritos drept “anul Marinei”.Şeful SMAp e într-o echilibristică silenţioasă. Ministrul e la post.

S-au schimbat guverne, miniştri. Poate se mai schimbă. Sigur, că vin alegeri.

Nu ne-a lovit încă un război real. Noi avem războaiele noastre meschine, duse cu seminţe şi floricele.