O bombă cu ceas în aproprierea României. Oficial internaţional: Pericolul unui conflict armat în Bosnia este „foarte real"
Gabriel NegreanuÎn primul său raport de la preluarea funcţiei în august, Schmidt, un fost ministru german, a avertizat că Bosnia se confruntă cu „cea mai mare ameninţare existenţială din perioada postbelică”, relatează The Guardian.
Liderul sârbo-bosniac, Milorad Dodik, ameninţă cu retragerea din instituţiile de stat, inclusiv din armata naţională construită cu asistenţă internaţională în ultimul sfert de secol. El spune că doreşte să reconstituie o forţă sârbă. Pe 14 octombrie, Dodik a spus că va forţa armata bosniacă să se retragă din Republica Srpska (jumătatea sârbă a Bosniei) şi că, dacă Occidentul ar încerca să intervină militar, el are „prieteni” care au promis că vor sprijini cauza sârbă, o presupusă referire la Serbia şi Rusia.
Forţele sale au efectuat luna trecută exerciţii de „contraterorism” pe Muntele Jahorina, de unde forţele sârbe au bombardat Saraievo pe parcursul asediului din 1992-95.
„Acţiunile echivalează cu secesiunea fără a o proclama”, a scris Schmidt într-un raport transmis vineri secretarului general al ONU, António Guterres. El a spus că acţiunile lui Dodik „pun în pericol atât stabilitatea ţării şi a regiunii cât şi acordului de pace de la Dayton”.
Înaltul reprezentant al comunităţii internaţionale a spus că este posibil să existe ciocniri între agenţiile naţionale de aplicare a legii din Bosnia şi poliţia sârbo-bosniacă.
Avertismentele lui Schmidt au fost transmise în timp ce Consiliul de Securitate al ONU îşi pregătea rezoluţia anuală de reînnoire a mandatului de menţinere a trupelor Eufor şi sediul NATO din zonă, cu un vot aşteptat miercuri. Moscova ameninţă că va bloca rezoluţia dacă nu vor fi eliminate toate referirile la înaltul reprezentant al comunităţii internţionale.
Kremlinul s-a opus numirii lui Schmidt de către un Consiliu de implementare a păcii, un organism multinaţional ad-hoc înfiinţat pentru a pune în aplicare acordul de pace de la Dayton, şi refuză să-i recunoască autoritatea.
"Suspectez că ceea ce Rusia doreşte cu adevărat este să reducă autoritatea biroului Înaltului Reprezentant, împiedicându-l să informeze consiliul", a declarat un diplomat apropiat discuţiilor.
Chiar dacă mandatul Eufor este reînnoit, există puţină dorinţă în UE de a consolida forţele rămase în Bosnia. Unele state membre, în special Ungaria, îl susţin pe Dodik.