16 octombrie 2020

O bază militară din Republica Guineea a fost atacată cu doar două zile înainte de alegerile prezidenţiale | Comandantul bazei a fost omorât

Andreea Soare

Indivizi înarmaţi au atacat o bază militară din vestul Republicii Guineea, omorându-l pe comandantul trupelor de comando, a declarat Ministrul guineean al Apărării, cu doar două zile înainte de alegerile prezidenţiale, relatează Reuters.

Sursă foto: Profimedia

Ministrul guineean al Apărării, Mohamed Diane, nu a oferit prea multe detalii cu privire la acest atac, petrecut în oraşul Kindia, la 85 de km de capitala Conakry, însă a declarat că situaţia se află sub control.

Potrivit Ministrului, comandantul ucis în timpul atacului, Mamady Conde, conducea trupele de comando ale bazei Somoreyah.

Potrivit unor surse, atacatorii purtau uniforme militare şi au confiscat armele şi vehiculele înainte de a pleca de la locul atacului.

Alegerile prezidenţiale, care urmează să aibă loc în doar două zile, au provocat mai multe tensiuni în rândul guineenilor, întrucât preşedintele actual al Republicii Guineea, Alpha Conde, în vârstă de 82 de ani, a avut deja două mandate de preşedinte, obţinând şansa de a candida pentru un al treilea după o modificare a Constituţiei, aprobată prin referendum, în luna martie a acestui an.

Atât înainte, cât şi după acest referendum de modificare a Constituţiei, mai mult de 30 de oameni au murit în timpul protestelor şi alţii au fost răniţi în confruntările dintre suporterii candidaţilor rivali.

Înainte de referendumul din martie, o bază militară din Conakry a fost incendiată.