06 octombrie 2018

NYT: Un general SUA a vrut să utilizeze bombe atomice în Războiul din Vietnam / Preşedintele Lyndon Johnson a refuzat

Mihai Draghici

Un general american a propus utilizarea armelor nucleare în Războiul din Vietnam, în anul 1968, dar planul a fost respins de preşedintele Statelor Unite din acea perioadă, Lyndon Johnson, arată documente declasificate citate de cotidianul The New York Times.

Sursă foto: Mediafax

Documentele declasificate relevă că generalul William C. Westmoreland, comandantul trupelor americane din Saigon, a propus, în anul 1968, transferarea de arme atomice în Vietnamul de Sud, pentru a putea fi folosite în contextul în care trupele SUA riscau să fie învinse pe frontul din zona Khe Sanh.

Cu aprobarea Comandamentului american din zona Pacific, generalul Westmoreland a elaborat planul unei operaţiuni secrete care includea transferul de armament atomic în Vietnamul de Sud pentru a fi utilizat rapid împotriva trupelor nord-vietnameze.

Walt W. Rostow, consilierul prezidenţial pentru Siguranţă Naţională, l-a înştiinţat pe preşedintele Lyndon Johnson despre această operaţiune militară secretă.

Preşedintele SUA de la acea vreme a respins planul, a afirmat Tom Johnson, care a fost consilier-asistent la Casa Albă. "Când a aflat despre acest plan, preşedintele a fost extrem de supărat şi a ordonat, prin intermediul lui Walt Rostow, cred că direct generalului Westmoreland, să sisteze planificarea operaţiunii", a explicat fostul consilier Tom Johnson, subliniind că preşedintele se temea de un "război mai amplu", cu implicarea Chinei.

"Lyndon Johnson nu a avut niciodată încredere totală în generali. Îl admira foarte mult pe generalul Westmoreland, dar nu voia ca războiul să fie coordonat de generali", a subliniat Tom Johnson, care nu este rudă cu fostul preşedinte al Statelor Unite.

Dacă Statele Unite ar fi utilizat bombe atomice în Războiul din Vietnam, ar fi multiplicat ororile uneia dintre cele mai tumultoase şi violente perioade a istoriei moderne a naţiunii. La câteva săptămâni după acest incident, Lyndon Johnson a anunţat că nu va candida pentru un nou mandat.

Informaţiile despre modul în care Statele Unite ar fi putut ajunge să utilizeze arme nucleare în Vietnam, la 23 de ani după atacurile atomice de la Hiroshima şi Nagasaki care au condus la capitularea Japoniei, sunt conţinute în cartea "Preşedinţii războiului" ("Presidents of War"), scrisă de istoricul Michael Beschloss.

"În mod clar, Lyndon Johnson a făcut erori grave în Războiul din Vietnam. Dar trebuie să îi mulţumim pentru că s-a asigurat că nu a fost nicio şansă ca acel conflict tragic să devină unul nuclear în 1968", afirmă Michael Beschloss, citat de NYT.