15 martie 2019

NYT: Pilotul aeronavei Ethiopian Airlines a vrut să se întoarcă pe aeroport la trei minute după decolare

Bianca Pavaluca

Pilotul aeronavei Boeing 737 MAX 8 prăbuşite duminică în Etiopia a cerut permisiunea să se întoarcă pe aeroportul din Addis Ababa la trei minute după decolare, din cauza unor probleme tehnice, relatează publicaţia The New York Times.

Pilotul a transmis turnului de control că aeronava accelerează cu o viteză anormală şi a primit permisiunea de a se întoarce pe aeroportul din capitala Etiopiei. Comunicarea cu aeronava a fost pierdută după cinci minute de la decolare.

La aproximativ un minut de la decolare, pilotul Yared Getachew a transmis că are „probleme de control” al aeronavei, care se afla la o înălţime mult prea mică pentru ritmul de urcare normal.

După ce a primit permisiunea de a se întoarce pe aeroportul din Addis Abeba, aeronava a ajuns la o altitudine neobişnuit de mare şi a dispărut de pe radar deasupra unei zone militare restricţionate.

Investigaţia prăbuşirii aeronavei Boeing 737 MAX 8 este încă în faza incipientă. Cutiile negre au fost recuperate luni şi trimise joi la Paris pentru a fi analizate de experţi.

Autorităţile au transmis că este prea devreme pentru a specula motivul prăbuşirii sau existenţa unei legături cu aeronava 737 MAX 8 a companiei Lion Air, prăbuşite în urmă cu cinci luni în Indonezia.

Potrivit experţilor, piloţii probabil au avut dificultăţi în dezactivarea unui sistem automat care împiedică intrarea în picaj a avionului. Compania Boeing analizează posibilitatea actualizării dispozitivului software care coordonează acest sistem.

Compania Boeing a anunţat, miercuri seară, suspendarea zborurilor avioanelor 737 Max în întreaga lume, după deciziile similare luate de Uniunea Europeană şi Statelor Unite.

Toate cele 157 de persoane aflate la bordul aeronavei Ethiopian Airlines, care se îndrepta spre Nairobi, au murit. Avionul, aflat pe rută spre capitala Kenyei, a pierdut contactul la ora 8.44 dimineaţa, la doar şase minute după ce a decolat din Addis Ababa.