25 mai 2023

NYT: Oficialii SUA cred că Ucraina s-a aflat în spatele atacului cu dronă din Kremlin

Andreea Soare

Oficialii SUA cred că Ucraina s-a aflat în spatele atacului eşuat cu dronă asupra Kremlinului, din această lună, precum şi în spatele mai multor incursiuni în teritoriul rus, se arată într-o serie de rapoarte, scrie The Hill.

Sursă foto: Mediafax

Oficialii din domeniul informaţiilor nu ştiu ce unităţi militare s-au aflat în spatele atacului cu dronă şi nici nu este clar dacă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ştia despre atac, scrie The Hill, citând informaţii dezvăluite de NYT.

Raportul SUA se bazează pe informaţiile obţinute în urma interceptării comunicaţiilor cu Ucraina şi Rusia, însă încă trebuie să afle despre ce unităţi a fost vorba.

Atacul de pe 3 mai – în care două drone au vizat Kremlinul, însă nu au provocat pagube deoarece Rusia le-a doborât la timp – a fost atribuit Ucrainei de către Moscova, însă ucrainenii au negat orice implicare.

Potrivit NYT, oficialii SUA cred şi că un grup pro-Ucraina s-a aflat în spatele atacurilor asupra gazoductului Nord Stream de anul trecut. Totodată, în spatele atacului asupra blogerului militar rus Vladlen Tatarski şi a Dariei Dugina s-ar fi aflat tot Ucraina, precum  şi în spatele incursiunilor grupurilor pro-ucrainene în teritoriul rus. Multe operaţii ucrainene sub acoperire se desfăşoară independent şi nu au tot timpul aprobarea preşedintelui Zelenski.