03 mai 2018

NYT: Misiune secretă: Membri ai forţelor speciale din SUA ajută Arabia Saudită în conflictul din Yemen

Mihai Draghici

Membri ai forţelor speciale americane oferă susţinere militară armatei saudite în conflictul din Yemen, în ceea ce pare a fi o misiune secretă, afirmă surse citate de cotidianul The New York Times.

Sursă foto: Mediafax

"Mulţi ani, armata americană a încercat să se distanţeze de războiul civil din Yemen, unde Arabia Saudită luptă împotriva insurgenţilor huthi, care nu reprezintă nicio ameninţare directă pentru Statele Unite. Dar, la sfârşitul anului 2017, doisprezece membri ai Beretelor Verzi au fost trimişi la frontiera Arabiei Saudite cu Yemenul, în ceea ce reprezintă continuarea escaladării războaielor secrete ale Americii. Practic, fără nicio discuţie ori dezbatere publică, grupuri militare de comando ajută la localizarea şi distrugerea depozitelor de rachete balistice şi a rampelor de lansare a rachetelor pe care insurgenţii huthi din Yemen le folosesc pentru atacarea Riyadului şi a altor oraşe saudite", anunţă cotidianul The New York Times.

Detalii despre operaţiunea Beretelor Verzi, care nu au mai fost dezvăluite anterior, au fost furnizate cotidianului The New York Times de oficiali din Statele Unite şi din Uniunea Europeană.

Operaţiunea pare a intra în contradicţie cu poziţia Pentagonului, care susţine că misiunea de asistenţă pentru campania militară a Arabiei Saudite în Yemen se limitează la realimentarea avioanelor, la alte activităţi logistice şi la schimburile generale de informaţii.

Nu există informaţii că trupele speciale americane ar fi pătruns pe teritoriul Yemenului în cadrul misiunii secrete. Dar trimiterea de efective terestre americane la frontiera Arabiei Saudite cu Yemenul reprezintă o escaladare semnificativă a asistenţei oferite de Occident în acţiunile de contracarare a insurgenţilor huthi din Yemen.

O coaliţie internaţională coordonată de Arabia Saudită efectuează bombardamente împotriva insurgenţilor huthi din Yemen, care sunt susţinuţi de Iran. Conflictul s-a soldat, potrivit estimărilor ONU, cu peste 16.000 de morţi, inclusiv 10.000 de civili.