17 februarie 2024

NYT: Israelul a distrus două gazoducte iraniene şi a atacat o fabrică chimică din apropiere de Teheran

Florin Jipa

Două gazoducte iraniene ar fi fost atacate de Israel, conform surselor New York Times. Oficiali americani au declarat pentru Times că Israelul a provocat, de asemenea, miercuri, o explozie într-o fabrică chimică din apropierea capitalei Iranului.

Sursă foto: X

Două conducte majore de gaz din Iran ar fi fost atacate de Israel în această săptămână, potrivit unui raport de vineri al The New York Times, citând un strateg militar afiliat IRGC (Corpului Gardienilor Revoluţiei) şi doi oficiali occidentali. 

Cele două conducte, care transportă gaze din sudul Iranului către marile oraşe, cum ar fi Teheranul, au fost lovite în mai multe locuri simultan. Atacul „a vizat aproximativ 15% din producţia zilnică de gaze naturale a Iranului", au declarat experţi în energie, citaţi de Times.

Atacul asupra conductelor de gaz a provocat perturbări în mai multe provincii iraniene, cum ar fi Fars şi Chahar Mahal Bakhtiari, în ceea ce priveşte „fluxul de căldură şi gaz de gătit pentru milioane de oameni".

Israelul a vizat situri nucleare şi militare iraniene în trecut, fiind raportate asasinate ale comandanţilor şi oamenilor de ştiinţă iranieni - indiferent dacă au fost localizaţi în Iran sau nu, arată Jerusalem Post.

NYT descrie ca un „război din umbră" între cele două ţări, care a fost purtat pe diferite fronturi prin atacuri cibernetice, terestre, aeriene sau maritime. Escaladarea în cauză pe care raportul o notează, citând oficiali şi analişti, este că o parte a infrastructurii energetice a Iranului a fost lovită, pe care „se bazează industriile, fabricile şi milioane de civili".

Iranul a putut repara cu uşurinţă daunele, dar a lovitura este un avertisment cu privire la daunele pe care Israelul le-ar putea provoca Iranului, mai precizează publicaţia americană. Mass-media iraniană a raportat că lovitura a îngrozit locuitorii, care au fugit pe străzi în jurul orei locale 1 dimineaţa când a avut loc atacul, dar nu au fost raportate victime.