NYT: Donald Trump critică opoziţia, insistă cu planul zidului la frontiera cu Mexicul şi se distanţează de consilieri inculpaţi
Mihai DraghiciPreşedintele SUA Donald Trump, a catalogat, într-un interviu acordat cotidianului The New York Times, drept "pierdere de vreme" negocierile cu opoziţia democrată, afirmând că va construi singur zidul la frontiera cu Mexicul, şi a dat asigurări că nu are nicio legătură cu delictele foştilor asociaţi.
În interviul acordat din Biroul Oval, Donald Trump a atras atenţia că probabil va trece la acţiuni peste două săptămâni, după ce se vor încheia negocierile cu liderii Partidului Democrat pe tema bugetului, pe care le consideră "pierdere de vreme". În acelaşi timp, liderul de la Casa Albă a exprimat optimism în privinţa negocierilor comerciale cu Administraţia din China şi a negat că ar avea disensiuni puternice cu directorii serviciilor de informaţii.
"Cred că Nancy Pelosi (preşedintele Camerei Reprezentanţilor -n.red.) afectează foarte mult ţara noastră prin ceea ce face şi, în fond, eu cred că am pregătit situaţia foarte bine. Am pregătit situaţia pentru a face ceea ce intenţionez să fac", a declarat Donald Trump, fără a face vreo referire la declanşarea unui nou blocaj guvernamental, dar sugerând că intenţionează să decreteze starea de urgenţă în materie de securitate pentru a construi zidul la frontiera cu Mexicul.
"Eu am rezolvat mereu lucrurile cu Nancy Pelosi, dar acum nu mai cred acest lucru", a subliniat Trump. Nancy Pelosi refuză să accepte alocarea a 5,7 miliarde de dolari pentru proiectul lui Donald Trump de construire a zidului la frontiera cu Mexicul, catalogând acest plan drept "imoral".
"Cred că Nancy Pelosi face un deserviciu enorm ţării. Dacă nu aprobă construirea zidului, restul este doar o pierdere de bani, de timp şi energie, deoarece acest zid este absolut necesar. Eu voi continua eforturile pentru construirea zidului şi îl vom construi. Acum, dacă voi declara ori nu urgenţă naţională, veţi vedea", a spus el.
Donald Trump a minimizat impactul investigaţiilor privind ingerinţele ruse, argumentând că avocaţii săi sunt liniştiţi după ce adjunctul procurorului general Rod Rosenstein a declarat că nu preşedintele este vizat de Comisia Robert Mueller. "Le-a spus avocaţilor că nu eu sunt obiectul anchetei, că nu sunt o ţintă", afirmă Trump. Dar chiar şi în acest caz, nu este clar dacă rezultatul investigaţiei nu va fi transmis Camerei Reprezentanţilor pentru posibila procedură de suspendare din funcţie a preşedintelui, notează NYT.
Donald Trump a dat asigurări că nu a discutat niciodată cu fostul consilier politic inculpat Roger Stone despre legăturile cu WikiLeaks sau despre date provenind din atacurile cibernetice care au vizat Partidul Democrat. "Nu am vorbit deloc despre aşa ceva. Niciodată", a spus el. În acelaşi timp, liderul de la Casa Albă a minimizat şi importanţa proiectului de construire a "Turnului Trump" în Moscova în campania electorală din 2016 şi a dat asigurări că nu a avut niciun rol în acordarea autorizaţiei de acces la date secrete pentru ginerele şi consilierul său, Jared Kushner.
Donald Trump a subliniat că este foarte bucuros să fie preşedinte al SUA, deşi veniturile sunt mult mai mici comparativ cu activităţile antreprenoriale. "Am pierdut mulţi bani pentru a fi preşedinte. Dar nu este vorba de bani, ştiţi că, din fericire, eu nu am nevoie de bani. Pierd bani prin funcţia de preşedinte. Unii spun că cineva din altă ţară a stat la un hotel de-al meu. Iar eu spun: «da», dar eu pierd, cifrele sunt incredibile. Dar iubesc această funcţie", a subliniat Trump, respingând speculaţiile că ar putea să nu candideze pentru un nou mandat sau să fie învins în scrutinul pentru desemnarea candidatului Partidului Republican. "Nu văd niciun adversar, eu am o mare susţinere în partid", a apreciat el, deşi sunt unii politicieni republicani care au semnalat că ar putea candida împotriva sa în cadrul formaţiunii.
Liderul de la Casa Albă a justificat deciziile de retragere a trupelor din Siria şi de diminuare a efectivelor militare din Afganistan, în contextul în care Senatul a aprobat în primă lectură un proiect de lege care condamnă măsurile. "Am fost ales după ce am spus că ne vom retrage din aceste războaie fără sfârşit", a argumentat Trump.
Donald Trump a refuzat să ofere detalii despre decizia de a încerca înlăturarea de la putere a preşedintelui Venezuelei, Nicolás Maduro, deşi nu critică regimuri autocrate precum cel din Arabia Saudită. "Eu spun doar atât: se întâmplă lucruri teribile în Venezuela. În Arabia Saudită s-au înregistrat îmbunătăţiri", a argumentat Trump, admiţând că asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi este "o crimă teribilă".
În privinţa disensiunilor cu directorii serviciilor de informaţii, pe care i-a convocat la Casa Albă după prezentarea rapoartelor în Congres, Donald Trump crede că declaraţiile acestora au fost interpretate greşit de presă. Dan Coats, directorul Serviciului Naţional de Informaţii, şi Gina Haspel, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), au prezentat marţi în Senatul SUA "Raportul de evaluare a riscurilor globale". Potrivit documentului, ameninţarea nucleară reprezentată de Coreea de Nord se menţine, iar Iranul pare să respecte Acordul atomic semnat cu marile puteri şi nu dezvoltă arme atomice. Donald Trump a catalogat drept "naive" şi "greşite" rapoartele serviciilor de informaţii, recomandându-le autorilor documentelor de evaluare să revină "la şcoală".
Însă, după discuţiile de la Casa Albă cu şefii serviciilor secrete, Donald Trump şi-a schimbat opinia. "Ei mi-au spus că declaraţiile făcute în Congres au fost interpretate greşit. I-am întrebat: «Despre ce vorbiţi?». Dar, dacă citiţi mărturiile şi le comparaţi cu afirmaţiile lor, vă daţi seama că au fost interpretate greşit de presă", a subliniat Trump, declarându-se "mulţumit de Dan Coats".