05 iunie 2018

Numeroşi politicieni germani cer retragerea ambasadorului SUA, după declaraţii controversate

Mihai Draghici

Numeroşi politicieni din Germania cer retragerea ambasadorului SUA, Richard Grenell, după ce diplomatul a exprimat susţinere pentru formaţiuni politice antisistem din Europa, informează site-ul TagesSchau.de.

Ambasadorul american în Germania, Richard Grenell, a declarat într-un interviu acordat site-ului de ştiri ultraconservator Breitbart London că vrea să stimuleze politicienii conservatori antisistem din Europa să conteste elitele.

"Absolut, vreau să stimulez alţi conservatori din Europa, alţi lideri. Cred că alegerea lui Donald Trump (în funcţia de preşedinte al SUA -n.red.) a încurajat alţi oameni să spună că pur şi simplu nu pot permite clasei politice să stabilească înainte de organizarea alegerilor cine va câştiga şi cine ar trebui să fie la putere", a afirmat Richard Grenell.

Politicienii conservatori trebuie să profite de "un moment foarte puternic în care pot privi dincolo de logica unui mic grup elitist care îţi spune că nu ai nicio şansă de a câştiga şi că nu vei câştiga niciodată sau care te ironizează", a subliniat ambasadorul SUA, criticând clasa politică şi presa şi declarându-se "un mare admirator" al cancelarului Austriei, Sebastian Kurz, liderul formaţiunii de dreapta Partidul Popular Austriac (ÖVP).

Afirmaţiile ambasadorului SUA au atras critici dure.

"Ceea ce face acest om este fără precedent în diplomaţia internaţională. Dacă ambasadorul german la Washington ar exprima susţinere pentru Partidul Democrat (de opoziţie), ar fi expulzat imediat", a reacţionat Martin Schulz, fost preşedinte al Parlamentului European şi fost lider al Partidului Social-Democrat german (SPD).

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, s-a declarat nemulţumit de afirmaţiile ambasadorului american. Sigur că am luat notă de aceste declaraţii şi de reacţiile critice. Vom avea multe de discutat", a spus el.

"Ne aşteptăm ca ambasadorul SUA să reprezinte interesele ţării sale şi să se abţină de la ingerinţe în sensul influenţării opiniei publice din Germania. Orice altceva ar fi o ingerinţă inacceptabilă în afacerile noastre interne", a acuzat Johann Wadephul, vicepreşedintele grupului creştin-democrat (CDU, centru-dreapta) din Bundestag.

Richard Grenell nu şi-a atras critici doar în Germania. "O regulă fundamentală a diplomaţiei este că ambasadorii nu trebuie să se amestece în afacerile politice interne ale ţărilor în care sunt acreditaţi", a reacţionat diplomatul Nicholas Burns, fost ambasador al SUA la NATO şi în Grecia.