09 octombrie 2022

Numărul manifestanţilor ucişi de forţele de ordine a ajuns la 185 de la începerea protestelor în Iran

Petru Mazilu

Cel puţin trei persoane au fost împuşcate mortal după ce protestatarii din Iran au intrat în conflict cu forţele de securitate în cadrul unor noi tulburări cauzate de moartea lui Mahsa Amini, potrivit BBC. Până în prezent sunt peste 900 de persoane rănite, peste 1.500 de manifestanţi arestaţi şi 185 de persoane ucise de la începerea protestelor.

Sursă foto: Mediafax

Două persoane au fost ucise în Sanandaj. Este vorba despre un bărbat împuşcat în maşina sa după ce a claxonat în sprijinul protestatarilor. Un oficial de poliţie a declarat că un bărbat a fost ucis de „contrarevoluţionari", relatează agenţia de presă de stat IRNA.

Un videoclip distribuit online a arătat o femeie împuşcată în gât care zace inconştientă pe jos în Mashhad.

Magazinele din mai multe oraşe au fost închise în semn de susţinere a protestatarilor, inclusiv în bazarul din Teheran, unde oamenii furioşi au dat foc unui chioşc al poliţiei şi au alungat forţele de securitate.

Mahsa Amini a fost reţinută la Teheran de poliţia pentru moralitate pentru că nu şi-ar fi acoperit părul corespunzător. Tânăra în vârstă de 22 de ani a murit în arest la 16 septembrie, la trei zile după ce a fost arestată.

Grupurile pentru drepturile omului spun că 185 de persoane au fost ucise de la începutul protestelor din Republica Islamică, la 17 septembrie.

Între timp, televiziunea iraniană a fost piratată şi apar mesaje pro-proteste, plus fotografii cu victimele opresiunii desfăşurată de regimul teocratic.