03 august 2021

Numărul copiilor recrutaţi de grupurile armate din Burkina Faso, de cinci ori mai mare în 2021. Copiii speră să primească 18 dolari pentru fiecare persoană ucisă

Andreea Soare

Numărul copiilor recrutaţi de către grupurile armate din Burkina Faso a crescut de cel puţin cinci ori în acest an, se arată într-un raport al unor experţi în conflicte şi văzut de AP, potrivit Military.com.

Sursă foto: Profimedia

În acest moment, cel puţin 14 băieţi sunt închişi în capitala Ouagadougou pentru crime asociate grupurilor armate militante, unii aflându-se acolo încă din 2018, a declarat Idrissa Sako, asistentă a unui procuror din cadrul unui tribunal din Burkina Faso.

Efectele conflictului asupra copiilor – recrutarea acestora ca soldaţi, însă şi atacurile asupra acestora şi a şcolilor – au devenit atât de puternice încât Burkina Faso a fost inclusă pentru prima dată în Raportul anual al ONU privind copii şi conflictele armate.

Organizaţiile umanitare susţin că tot mai mulţi copii sunt văzuţi alături de luptătorii jihadişti la punctele de trecere de pe şosele, în Sahel. În ultimii ani, vestul regiunii Sahel a devenit epicentrul violenţelor jihadiştilor.

Forţele Armate din Burkina Faso sunt prea puţin antrenate şi se luptă cu greu să ţină sub control violenţele, care au dus la moartea a mii de persoane şi strămutarea a peste 1.3 milioane de oameni.

Potrivit experţilor în recrutarea copiilor de către jihadişti, sărăcia împinge anumiţi copii către grupurile armate. Potrivit lui Sako, unii copii care voiau bani pentru a se înscrie la şcoală s-au alăturat grupurilor armate deoarece li s-a promis suma de 18 dolari dacă omorau pe cineva.  Alţi copii au primit promisiunea că vor avea motociclete.

Cu toate acestea, mai multe organizaţii din Sahel susţin că o parte din vină este şi a forţelor armate din Burkina Faso, care comit mai multe abuzuri, precum eliminarea civililor nevinovaţi, suspecţi că ar fi jihadişti. Armata neagă, însă, aceste acuzaţii.

În acest context, autorităţile din Burkina Faso nu ştiu cum să procedeze în cazul copiilor acuzaţi de apartenenţa la grupuri armate. Niciunul dintre cei 14 băieţi ţinuţi în capitală nu a fost judecat. Guvernul încă nu semnat cu ONU o înţelegere care să îl ajute să trateze aceşti copii ca victime, nu criminali, şi să îi mute din închisori în centre în care ar putea primi ajutor psihologic.