08 iulie 2024

Noul secretar britanic al apărării a mers în Odesa, unde a anunţat un nou pachet militar pentru Ucraina, care va fi livrat în 100 de zile

Andreea Soare

John Healey, secretar de stat pentru apărare în Guvernul Marii Britanii, a mers în Odesa la doar 48 de ore de când a fost ales în noua funcţie, semnalând continuarea ajutorului britanic pentru ucraineni. Acesta a anunţat şi un nou pachet militar pentru Kiev.

Sursă foto: X/ John Healey

După ce s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu omologul său, ministrul apărării Rustem Umerov, secretarul britanic a anunţat că Marea Britanie va oferi Ucrainei un nou pachet militar care va include arme AS-90, un sfert de milion de lovituri de artilerie şi aproape 100 de rachete cu precizie ghidată Brimstome.

„Poate că există o schimbare în guvern, dar UK este unită pentru Ucraina”, a spus Healey. De asemenea, politicianul britanic a promis că se va asigura că Marea Britanie va intensifica transferurile de ajutoare militare esenţiale pentru armata ucraineană.

 

Pe lângă sfertul de milion de lovituri de artilerie de 50 de mm, 90 de rachete Brimstone şi 10 arme AS-90, britanicii mai dau ucrainenilor şi 50 de bărci militare mici de sprijin şi pentru operaţiuni pe coastă, 40 de vehicule de deminare, 61 de buldozere pentru ajutarea militarilor la construirea poziţiilor defensive.

Ajutorul ar trebui să fie livrat Ucrainei în următoarele 100 de zile, a spus Healey, care a subliniat că a încercat să grăbească procesul de livrare.

Pe lângă confirmarea venită din partea secretarului britanic al apărării, şi noul prim-ministru britanic Keir Starmer, i-a transmis preşedintelui Zelenski că Londra va continua să susţină Kievul în războiul său împotriva forţelor ruseşti.