19 iunie 2021

Noul preşedinte al Iranului vrea un control mai strict asupra social media şi libertăţi mai puţine pentru femei

Ştefan Ionescu

După opt ani, Iranul îşi schimbă preşedintele şi trece de la o linie moderată la una conservatoare.

Sursă foto: Profimedia

Ebrahim Raisi, un cleric ultranaţionalist în vârstă de 60 de ani, a fost ales preşedinte. Raisi se află pe lista de sancţiuni a SUA pentru implicarea sa, ca judecător, în executarea deţinuţilor politici ai regimului de la Teheran, în anii 80. În mod paradoxal, rezultatul votului înseamnă că negocierile privind revenirea Iranului în acordul nuclear semnat cu Occidentul în 2015 pot fi deblocate.

„Mulţumesc oamenilor pentru participarea lor la vot şi pentru faptul că au fost atenţi în această etapă sensibilă a istoriei.”, a transmis Hassan Rouhani, preşedintele în funcţie al Iranului. 

Deşi Raisi a obţinut peste 60% din voturi, alegerile au fost contestate. Toţi candidaţii care doreau reforme au fost descalificaţi de Consiliul Garidenilor, cel care a avut ultimul cuvânt în privinţa listei.

„În ciuda tuturor plângerilor şi nemulţumirilor mele faţă de situaţia actuală, am votat pentru că consider că votul este o practică pentru democraţie şi o nevoie esenţială pentru orice societate civilizată.”, a spus Zamani, rezident Teheran. 

În Iran, funcţia de preşedinte este a doua ca importanţă, după cea de lider suprem. Şeful statului are o cuvânt greu de spus asupra politicii interne şi a afacerilor externe. Dar liderul suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, este cel care are ultimul cuvânt în toate problemele.

 

CITEŞTE ŞI: INTERVIU Care este miza alegerilor prezidenţiale din Iran? Răzvan Munteanu, analist Politică Externă: „Principalul favorit este Ebrahim Raisi”