09 iulie 2018

Noul incident neurotoxic din Marea Britanie: Una dintre persoanele expuse la substanţa Novichok a murit

Mircea Olteanu

Poliţia britanică a iniţiat o anchetă pentru crimă după ce o femeie, ce intrase în contact cu substanţa neurotoxică Novichok, în localitatea Amesbury, a decedat, au anunţat autorităţile, informează site-ul postului BBC News.

Sursă foto: Mediafax

Dawn Sturgess, 44 de ani, a decedat duminică după-amiază în spital după ce fusese expusă la agentul neurotoxic Novichok la finalul lunii iunie.

Charlie Rowley, 45 de ani, care a fost de asemenea expus agentului neurotoxic în acelaşi incident, rămâne în continuare spitalizat în stare critică.

Cele două persoane au fost găsite inconştiente, sâmbătă după-amiază, la o adresă din Amesbury, localitate situată la aproximativ 11 kilometri nord-nord-est de Salisbury.

Premierul britanic Theresa May s-a declarat "îngrozită şi şocată" de acest deces, care survine la doar câteva luni după atacul neurotoxic de la Salisbury, ce l-a vizat pe fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa, Yulia.

Neil Basu, un oficial de rang înalt din cadrul poliţiei britanice, responsabil cu coordonarea acţiunilor de combatere a terorismului, a declarat că decesul "întăreşte hotărârea (autorităţilor britanice, n.red.) de a identifica şi a aduce în faţa justiţiei persoana sau persoanele responsabile pentru ceea ce eu pot descrie doar ca un act scandalos, nesăbuit şi barbar".

Poliţia Metropolitană din Londra, care coordonează ancheta în acest caz, a transmis că posibilitatea unei legături între atacul neurotoxic de la Salibsury şi incidentul de la Amesbury este "în mod clar o pistă de urmărit".

Un purtător de cuvânt a declarat ca anchetatorii nu sunt în poziţia de a spune dacă agentul neurotoxic era din acelaşi lot la care au fost expuşi Serghei şi Yulia Skirpal.

Oficialul a mai precizat că "nu există dovezi că (victimele de la Amesbury) au vizitat vreuna din locaţiile care au fost decontaminate în urma tentativelor de ucidere a lui Serghei şi Yuliei Skripal în luna martie".

Sajid Javid, ministrul britanic de Interne, a declarat joi că neurotoxina din incidentul de la Amesbury este aceeaşi cu cea folosită în cazul Skripal şi a acuzat Rusia că foloseşte Marea Britanie drept "groapă de gunoi pentru otravă".

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Ambasadei Rusiei la Londra a declarat că acuzaţiile părţii britanice sunt "doar speculative".

Un corespondent al postului BBC a relatat vineri că cea mai mare concentraţie de neurotoxină a fost descoperită pe mâinile celor două victime, astfel că poliţia consideră că cele două victime de la Amesbury au manevrat un container sau alt obiect folosit pentru transportul agentului neurotoxic, care a fost aruncat după atacul neurotoxic de la Salisbury.