16 iulie 2019

Noul Guvern al Greciei doreşte să îmbunătăţească securitatea frontierelor

Andrei Vacaru

Noul Guvern de la Atena a anunţat luni, prin intermediul unui comunicat de presă, că intenţionează să consolideze securitatea frontierelor sale, pe fondul creşterii numărului refugiaţilor care intră în Grecia dinspre Turcia, potrivit France 24.

Anunţul a fost făcut în timpul vizitei în Grecia a comisarului european pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos. „Planul nostru cuprinde utilizarea mai eficientă a forţelor Frontex, o dotare mai bună a Gărzii de Coastă şi mai multă transparenţă cu privire la cheltuirea fondurilor europene”, se arată în comunicatul Guvernului.

De asemenea, Executivul a anunţat că va avea ca prioritate îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru refugiaţii care se află deja pe teritoriul Greciei, dar şi eficientizarea procedurii privind acordarea azilului.

Premierul conservator Kyriakos Mitsotakis, care şi-a preluat mandatul pe 8 iulie, a anunţat recent că imigraţia va reprezenta un subiect prioritar pentru Guvernul său.

Comisarul pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos, a declarat, în cadrul vizitei sale în Grecia că Atena „nu este singură în această criză a migraţiei”. „Grecia este un factor important de stabilitate şi trebuie să ne pregătim mai bine pe viitor pentru că nu ştim ce ne aşteaptă”, a adăugat el.

Avramopoulos a mai spus că numărul de refugiaţi care au intrat în Grecia dinspre Turcia a crescut în ultimele luni, depăşind 12.000 de la începutul anului, după cum a anunţat Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi.