30 martie 2024

Noul elicopter de atac chinezesc Z-21, o combinaţie între aparatele americane AH-64 Apache şi UH-60 Black Hawk

Florin Jipa

Noul elicopter de atac chinezesc Z-21 seamănă cu AH-64 Apache fabricat în SUA dar are şi elemente de la UH-60 Black Hawk, arată publicaţia The Aviationist.

Sursă foto: X - Elicpterul chinezesc de atac Z-21

China testează prototipul unui nou elicopter de atac, denumit Z-21. După ce primele fotografii au apărut la începutul acestei luni, ne oferă acum o privire mai bună asupra elicopterului, care pare să fi fost dezvoltat din elicopterul Harbin Z-20, el însuşi derivat din UH-60 Black Hawk fabricat în SUA, cu elemente care seamănă cu AH-64 Apache.

Noul elicopter greu de atac foloseşte acelaşi motor, rotoare şi aproape aceeaşi secţiune de coadă a Z-20 pentru a accelera dezvoltarea şi a reduce costul, potrivit expertului chinez în aviaţie militară Huitong. În comparaţie cu Z-20, fuselajul pare mai subţire, deoarece noul elicopter a adoptat o configuraţie tandem a cabinei de pilotaj, în loc de configuraţia side-by-side a Z-20.

Asemănarea cu Z-20 şi AH-64 este confirmată şi de Andreas Rupprecht, unul dintre cei mai autoritari experţi din lume în aviaţia militară chineză. Deşi nu sunt clar vizibile în fotografii, unele randări găsite de Rupprecht arată că şi capsulele motorului sunt foarte asemănătoare cu cele ale lui Apache, consideră sursa citată.

Rusia dorea să-i vândă Chinei elicopterul propriu de atac, Ka-52 Alligator, dar acum nu se mai ştie sigur dacă această tranzacţie va mai avea loc, sau Beijingul se va concentra pe dezvoltarea propriului elicopter greu de atac.

Rusia a pierdut peste 40 de elicoptere de atac Ka-52 Alligator, în special în primul an de război, dar aparatele au şi ajutat Moscova să respingă contraofensiva ucraineană din 2023, sistemele de rachete antitanc 9k121 Vikhr, cu o rază de 8 km, dovedindu-se eficiente împotriva blindatelor vestice.

Războiul Rusiei în Ucraina este studiat atât de NATO cât şi de China, pentru a integra cât mai bine în luptă, pe viitor, echipamentele clasice, precum blindatele, artileria şi elicopterele, cu diferitele tipuri de drone.