13 ianuarie 2022

Noua versiune a viitoarei strategii militare a UE prevede mai mult ajutor pentru partenerii estici

Andreea Soare

În contextul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, UE este pregătită să consolideze sprijinul acordat partenerilor estici, inclusiv în domeniul securităţii şi apărării, se arată în cea mai recentă versiune a viitoarei strategii militare a UE, scrie EURACTIV.

Sursă foto: Profimedia

„UE trebuie să îşi mărească prezenţa, eficienţa şi vizibilitatea pe scena globală prin eforturi şi investiţii comune”, se arată în ciorna documentului de 34 de pagini, versiunea anterioară având doar 28 de pagini.

„Trebuie să ne comportăm ca un actor politic coerent pentru a menţine valorile şi principiile care susţin democraţiile noastre, pentru a sprijini pacea şi securitatea internaţională şi pentru a fi mai responsabili în privinţa securităţii Europei şi a cetăţenilor săi”, arată un paragraf recent adăugat ciornei.

Planul documentului a fost prezentat formal miniştrilor afacerilor externe din statele UE în noiembrie, oferindu-le posibilitatea de a propune modificări. Adoptarea formală a strategiei militare a UE va fi realizată în martie de către liderii Uniunii Europene. Prima parte a noului plan militar al UE acoperă tendinţele şi riscurile la adresa securităţii din cadrul blocului şi la nivel mondial.

Anterior, propunerea a fost criticată întrucât ameninţarea venită din partea Moscovei nu era suficient acoperită, nefiind incluse ameninţările militare şi cele privind ocupaţia, transformarea aprovizionării cu energie într-o armă şi acţiunile hibride.

Astfel, noua versiune a documentului include, potrivit EURACTIV, o referire la „manipularea şi interferenţa informaţiilor externe, precum şi instrumentele militare convenţionale, care fac parte din noua realitate în contextul relaţiei cu Rusia”.

Totodată, este specificat că blocul va continua să aibă o abordare europeană strategică, pe termen lung, faţă de cele cinci principii care conturează politica UE faţă de Rusia, aşa cum a fost stabilit în martie 2016. Acestea includ implementarea integrală a acordurilor de la Minsk, legături mai solide cu fostele state sovietice vecine Rusiei, întărirea rezilienţei UE în faţa ameninţărilor Rusiei şi comunicarea selectivă cu Rusia pe anumite probleme, precum contraterorismul.

Este subliniat faptul că vor fi consolidate relaţiile UE cu Georgia, Ucraina şi Moldova. „Ca parteneri apropiaţi ai UE, dialogul cu Georgia, Ucraina şi Moldova va fi întărit în zone precum combaterea ameninţărilor hibride, dezinformarea şi securitatea cibernetică”, se arată în noul plan al strategiei militare.

Cât despre prezenţa UE în regiunea Indo-Pacifică,  este precizat că sunt necesare „exerciţii maritime cu partenerii din regiunea Indo-Pacifică”.

Autonomia strategică a UE, intens dezbătută de analiştii militari  în ultimii ani, este menţionată o singură dată, susţine sursa menţionată.

„Parteneriatul strategic al UE cu NATO este esenţial pentru securitatea euro-atlantică”, se subliniază, însă, în document.