23 ianuarie 2019

Noua rachetă de croazieră 9M729 nu încalcă prevederile Tratatului INF- comandantul Trupelor ruse de Rachete şi Artilerie.

Mircea Olteanu

Noua rachetă de croazieră 9M729 pentru sistemul tactic Iskander, dezvoltată de Rusia, are o rază de acţiune de 480 de kilometri, aşa că nu încalcă prevederile Tratatului INF, deşi SUA susţin contrariul, a declarat generalul Mikhail Matveievski, comandantul Trupelor ruse de Rachete şi Artilerie.

SUA susţin că Rusia a dezvoltat şi a instalat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), care încalcă Tratatul INF având o rază de acţiune de peste 500 de kilometri, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

"Focosul şi sistemul de control (al rachetei) au fost finalizate şi lungimea rachetei a fost extinsă, ceea ce a crescut greutatea", a declarat oficialul militarul rus, cu ocazia unei conferinţe de presă, informează agenţia de ştiri Tass.

"Ca rezultat, raza maximă de acţiune a (rachetei) 9M729 a scăzut cu 10 kilometri faţă de racheta 9M728 şi este de 480 de kilometri", a spus generalul, adăugând că parametrii de zbor au fost confirmaţii în timpul exerciţiilor militare Zapad-2017.

Racheta de croazieră 9M729 este o versiune modernizată a rachetei 9M728, care face parte din sistemul de rachete tactice Iskander-M. Noua rachetă este dezvoltată de biroul de cercetare experimentală Novator din Ekaterinburg.

Statele Unite vor demara de pe data de 2 februarie procesul de retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), care va dura şase luni, în urma eşecului celei mai recente runde de discuţii pe această temă, a anunţat săptămâna trecută un oficial american.

Tratatul semnat în 1987 de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.