Noi manifestaţii în Hong Kong / Violenţe între protestatari şi forţele de ordine
Mircea OlteanuZeci de mii de persoane au participat duminică la o nouă manifestaţie la Hong Kong, oraşul fiind de mai multe săptămâni scena unor ample proteste provocate de un proiect de lege care prevedea facilitarea extrădărilor din Hong Kong spre China, informează postul NBC News.
Mulţi protestatari erau îmbrăcaţi în tricouri negre, unii dintre ei fluturau steaguri similare cu cele folosite în perioada când oraşul era colonie britanică sau purtau pancarte, inclusiv una cu mesajul "Extrădare în China, dispariţie pentru totdeauna".
Protestul s-a desfăşurat în apropierea unei gări din Hong Kong care face legătura între oraşul autonom şi restul teritoriului chinez.
Organizatorii au estimat că la protest au participat aproximativ 230.000 de persoane, în timp ce poliţia a estimat că au fost 56.000 de protestatari.
Aproape de miezul nopţii, când mai rămăseseră doar câteva sute de protestatari, forţele de ordine au intervenit pentru a dispersa manifestanţii care blocau o stradă. În urma violenţelor între cele două părţi au fost reţinute cinci persoane, fiind acuzate de agresarea ori obstrucţionarea ofiţerilor de poliţie.
Manifestaţia de duminică a fost prima acţiune majoră de protest după demonstraţiile violente din data de 1 iulie, atunci când protestatarii au ocupat şi vandalizat clădirea Legislativului din Hong Kong.
Hong Kong-ul, care se bucură de o largă autonomie, este de mai multe săptămâni scena unor ample proteste provocate iniţial de un proiect de lege despre care criticii susţin că ar permite extrădarea dizidenţilor politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei, dar treptat s-au transformat într-o contestare generală a Guvernului local susţinut de Beijing.
Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze "un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării" pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.