15 septembrie 2019

Noi incidente violente în cursul protestelor de la Hong Kong: Poliţia din a folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii | VIDEO

Bianca Pavaluca

Autorităţile din Hong Kong au folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii din centrul teritoriului autonom, în a 15-a săptămână de manifestaţii antiguvernamentale violente, relatează CNN.

Sursă foto: Mediafax

Mii de activişti pro-democraţie protestează duminică în centrul Hong Kong, în pofida faptului că nu au primit autorizaţie de la autorităţi, ceea ce înseamnă că pot fi arestaţi pentru „adunări ilegale”.

Protestatarii au aruncat bombe cu petrol în direcţia clădirii Consiliului Legislativ, iar autorităţile au folosit tunuri cu apă albastră şi gaze lacrimogene pentru dispersarea acestora.

Autorităţile au folosit apă cu colorant albastru pentru a marca protestatarii violenţi şi pentru a uşura identificarea şi arestarea ulterioară a acestora.

Şefa Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a anunţat miercuri retragerea formală a proiectului de lege privind extrădarea, care a provocat proteste timp de aproape trei luni.

Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de aproape trei luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.