13 august 2019

Nivelul radiaţiilor la Severodvinsk este de aproape 16 ori mai mare după explozia de la Arhanghelsk

Mircea Olteanu

Nivelul radiaţiilor în oraşul Severodvinsk, aflat la 40 de kilometri de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk, a crescut de patru până la 16 ori peste valorile normale, în urma unui accident produs în timpul testării unui rachete, a anunţat agenţia rusă de meteorologie, Rosgidromet.

Sursă foto: Mediafax

Iniţial, autorităţile militare ruse au susţinut că accidentul s-a produs în cursul testării unui motor de rachetă cu combustibil lichid şi au negat informaţiile privind o creştere a radioactivităţii, contrazicând administraţia oraşului Severodvinsk, localitatea aflată în apropierea bazei unde a avut loc accidentul. Administraţia oraşului a anunţat că a detectat o creştere a radioactivităţii pentru o perioadă scurtă de timp, însă mesajul a fost şters ulterior fără nicio explicaţie.

Anunţul făcut marţi de Rosgidromet confirmă o creştere semnificativă a nivelului radiaţiilor în urma accidentului, informează agenţia Reuters, citând mass-media oficială rusă.

Potrivit Greenpeace, nivelul radiaţiilor în zonă a crescut chiar şi de 20 de ori.

Deşi, iniţial, autorităţile ruse au negat că incidentul ar fi unul de tip nuclear, ulterior, agenţia atomică rusă, Rosatom, a confirmat indirect această ipoteză, transmiţând sâmbătă, la două zile după incident, că explozia a fost cauzată de o defecţiune la "sursa de energie pe bază de izotopi a unui motor de rachetă cu combustibil lichid".

Mai mult, Viaceslav Solovyov, directorul ştiinţific al Centrului Nuclear Federal din Rusia, institut în cadrul căruia lucrau cinci dintre cei şapte oameni decedaţi în cursul testării unei rachete la o bază militară din regiunea Arhanghelsk, a confirmat că oamenii de ştiinţă studiau surse de energie atomică de mici dimensiuni.

Deşi încă nu a existat o reacţie publică din partea SUA, oficiali din cadrul serviciilor americane de informaţii suspectează că accidentul s-a produs în cursul testării unui prototip al unei rachete cu propulsie nucleară, denumită 9M730 Burevestnick (SSC-X-9 Skyfall, potrivit terminologiei NATO).

Aceasta este o rachetă de croazieră anunţată de preşedintele rus Vladimir Putin, în martie 2018, despre care liderul de la Kremlin a afirmat are o "rază de acţiune nelimitată" şi este "invincibilă în faţa tuturor sistemelor antiaeriene şi antirachetă existente şi potenţiale".